Antipirin bazlı monolitik kolon geliştirilmesi ve penisilin amidohidrolaz enzimi ayrılmasında kullanımı
Investigation of antipyrine containing monolithic column and its use for purification of penicillin amidohydrolase
- Tez No: 181537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN SAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Penisilin Amidohidrolaz, Afinite Kromatografisi, Metakroilamidoantipirin (MAAP), Enzim Saflaştırması, Biyoligand, Penicillin Amidohydrolase, Affinity Chromatography, Methacrloylamidoantipyrine (MAAP), Enzyme Purification, Bioligand
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, Poli(Etilenglikoldimetakrilat-co-metakroil amidoantipirin)[Poli (EGDMA-co-MAAP)] monolitik afinite sorbentinin geliştirilmesi vepenisilin amidohidrolaz (penisilin açilaz) (E.C 3.5.1.11) enzimi adsorpsiyonundakullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmanın birinci aşamasında, 4-aminoantipirinmetakroil klorür ile reaksiyona sokularak metakroil amidoantipirin (MAAP)monomeri elde edilmiştir. Elde edilen yapı FTIR ve NMR ile karakterizeedilmiştir. Daha sonra MAAP ve EGDMA komonomerleri polimerleştirilerekmonolitik afinite sorbenti elde edilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde, poli (EGDMA-co-MAAP) monolitik afinitesorbenti kullanarak sulu çözeltilerden penisilin amidohidrolaz adsorpsiyonunaderişim, pH, sıcaklık, iyonik şiddet ve akış hızı etkileri incelenmiştir.Çalışmanın son aşamasında ise Penicillium Chrysogenum NRRL 807 vePenicillium Purpurogenum 455 mikroorganizmalarından elde edilen hamesktraktlardan penisilin amidohidrolaz adsorpsiyonu ve desorpsiyonu süreklisistemde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, development of poly(ethyleneglycoldimethacrylate-co-methacrloyl amidoantipyrine) [poly(EGDMA-co-MAAP)] monolithic affinitysorbent and its usefulness for penicillin amidohydrolase (penicillin acylase) (E.C3.5.1.11) adsorption were investigated. In the first step, 4-aminoantipyrine wasreacted with methacryloylchloride to produce methacrloyl amidoantipyrine(MAAP) monomer. The characterization of synthesized structure was evaluatedby FTIR and NMR. Then, monolithic affinity sorbent was obtained by thepolymerization of MAAP and EGDMA comonomers.In the second stage, the effect of initial concentration, pH, temperature,ionic strength and flow rate on the adsorption of penicillin amidohydrolase fromaqueous solution were studied.In the final step, adsorption and desorption studies using crude extracts ofpenicillin amidohydrolase taken from Penicillium Chrysogenum NRRL 807 andPenicillium Purpurogenum 455 microorganisms were investigated in continuoussystem.