Bir gaz türbinli motor fan diskinde yorulma kaynaklı çatlak ilerlemesinin incelenmesi
Fatigue crack growth analysis of a gas turbine engine fan disk
- Tez No: 181547
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA CAVCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Uçak Mühendisliği, Civil Aviation, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapısal Çatlaklar, Kırılma Mekaniği, Yapısal Analiz, Yorulma, Gaz Türbinli Motor Fan Diski, Structural Crack Propagation, Fracture Mechanics, StructuralAnalysis, Fatigue, Gas Turbine Engine Fan Disk
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tezde bir gaz türbinli motorun titanyum alaşımlı malzemeden imaledilmesi öngörülen fan diskinin bilgisayar ortamında modellenerek yapısındaoluşması muhtemel yorulma kaynaklı kritik çatlakların ilerleme analiziyapılmıştır. Unigraphics çizim programı kullanılarak bilgisayar ortamında modeloluşturulmuş, oluşturulan bu model önce ANSYS programına aktarılarak, sonluelemanlar yöntemi kullanılarak yapısal gerilme analizi yapılmıştır. Daha sonraFRANC3D programına aktarılan modelin yine yapısal analizi bu sefer sınırelemanlar yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Bu analizler doğrultusunda diskyapısına üç boyutlu çatlak yerleştirilmiştir. FRANC3D programında mevcut yükçevrimleri altında ilerletilerek çatlağın yapı ve malzeme durumuna etkisiincelenmiştir. Bu bağlamda yapılan yapısal analizlerin sonuçları, yapı üzerindekigerilme ve yer değiştirme dağılımları biçiminde gösterilmiştir. Çatlak ilerleme veömür hesapları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the fatigue crack growth analysis of a gas turbine enginefan disk is performed using computer programs. Titanium alloy is considered tobe used as the material of the disk. Model geometry is prepared in Unigraphicscomputer aided design (CAD) program. At first, the model is imported toANSYS finite element analysis code and the linear structural stress analysis isperformed. Afterwards, CAD model is imported to FRANC3D program andstructural analysis of disk is repeated with boundary element solution.According to results of these analyses, in FRANC3D program a 3D crack isadded to disk structure. By propagating this crack under current loading cyclesand boundary conditions; the effects of crack in the structure and material isinvestigated. The results of structural and fractural analysis are presented bycrack propagation graphics, stress and displacement distributions. Crackpropagation and life estimation calculations are also presented in this thesis.