Web tabanlı ortamda OLAP araçlarının karar destek sistemlerinde kullanılması
Using OLAP tools on web based decision support systems
  1. Tez No: 181548
  2. Yazar: AYSAN ALPAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Karar Destek Sistemleri, OLAP, Veri Ambarı, Web, Küp, Decision Support Systems, OLAP, Data Warehouse, Web, Cube
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
şletmelerin çoğu operasyonel sistemlerden elde edilen işletme verilerini ilişkiselveritabanlarında saklamakta ve bu verileri ilişkisel teknolojiye dayanan analiz araçları ile ikiboyutlu olarak analiz etmektedir. lişkisel veritabanları işletme açısından kritik öneme sahipverileri saklamalarına rağmen geleneksel analiz araçları bu verilerin stratejik bilgiyedönüştürülmesi aşamasında yetersiz kalmaktadır. Ham veriyi işleyecek, anlamlı ve stratejikbilgiye dönüştürecek sistemler gerekli olmaktadır. Bu aşamada OLAP olarak bilinen çokboyutlu analiz sistemleri yöneticilerin karşısına bir çözüm olarak çıkmaktadır.Yöneticilerin karşılaştığı bir diğer sorun ise geniş bir coğrafyaya yayılmış olanorganizasyonlarda teknolojik engellerin azaltılarak kararların zamanında alınmasınınsağlanmasıdır. Organizasyonlar karar destek sistemlerine web teknolojilerini entegre ederekbu sorunu çözmektedirler. Web, ağ yapısından ve çok fazla yazılım, kurulum ve bakımmaliyeti gerektirmemesinden dolayı birçok organizasyonun istemci-sunucu platformu halinegelmekte ve karar destek yazılımı üreticileri ürünlerine web teknolojilerini entegreetmektedirler. Bu çalışmada OLAP teknolojilerinin işletmeler açısından önemi vurgulanmaktave OLAP araçlarının web üzerinden kullanım yöntemleri incelenmektedir. Uygulama olarakbir hastanede yer alan ecza deposu ile ilgili veriler çok boyutlu olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Most of the enterprises store the data of the enterprise gained from the operationalsystems in relational databases and these data are analysed as two-dimensional with analysistools depending on relational technology. Although these databases have very crucialimportance data for the enterprises, traditional analysis tools are inefficient at turning the datainto strategic information, which can process the raw data and change them into meaningfuland strategic information, are needed. At this phase, multi-dimensional analysis systemsknown as OLAP is a kind of solution for the administrators.Another problem facing the administrators whose organizations spread on a largegeographical zone is to reach a decision in time by reducing the obstacles of the technology.The organizations can solve this problem by integrating the decision systems to webtechnologies. Because the web does not require much expense for the installation,maintenance and software, it has become client-server platform desired for manyorganizations and the vendors of decision support software integrate web technologies to theirproducts. In this thesis, significance of OLAP technologies is emphasissed in point of view ofenterprises and web based access methods of OLAP tools are studied. A group of data,belonging to a pharmaceutical warehouse that is placed in a hospital is analysed inmultidimensional aspect in scope of the thesis for implementation.