Atmosferik korozyonun metal yapı malzemelerine etkisi üzerine deneysel bir çalışma ve yapay sinir ağı ile korozyon hızı tahmini
An experimental study on the impact of the atmospheric corrosion on the metal building materials and prediction of the corrosion rate via artificial neural network
- Tez No: 181550
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRAH GÖKALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Metal Yapı Malzemeleri, Atmosferik Korozyon, Korozyon Hızı, Yapay Sinir Ağıi, Metal Building Meterials, Atmospheric Corrosion, Corrosion Rate, Artificial Neural Networkii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Atmosfer, yapı malzemelerinin en sık maruz kaldıkları çevredir. Bu çevreninkontrolsüz bir şekilde kirletilmesi sonucunda oluşan hava kirliliği ise hem canlıyaşamı hem de yapı malzemeleri için yadsınamayacak olumsuz sonuçların doğmasınaneden olmaktadır. Bu olumsuz sonuçlardan birisi de metal yapı malzemelerininatmosferik korozyon hasarına uğramasıdır. Kütle kaybı ile sonuçlanan atmosferikkorozyon, metal yapı malzemelerinin bulundukları ortamdaki performanslarını veyaşam sürelerini ciddi ölçüde etkilerken, sosyal ve ekonomik açıdan ise büyükmaliyetlere neden olmaktadır.Konunun bu çerçevedeki öneminden yola çıkılarak yapılan bu tezde, metalyapı malzemeleri üzerinde atmosferik korozyonun gelişimi ve etkileri deneysel biryöntem ile araştırılmıştır. Korozyonun metal yapı malzemeleri üzerindeki olumsuzetkilerini ortaya koymanın bir şekli de metalin korozyon hızının belirlenmesidir.Dolayısıyla, bu çalışmada, atmosferik korozyon hızı tahmini için bir yapay sinir ağı(DYSA) geliştirilmiş ve DYSA'nın korozyon hızı tahmin performansı literatürdekiMICAT ağıyla karşılaştırılmıştır. DYSA'nın MICAT ağına göre istatiksel anlamdadaha iyi korozyon hızı tahmini yapabileceği benzetim çalışmalarıyla ortayakonmuştur.
Özet (Çeviri)
Atmosphere is the environment to which the building materials are oftenexposed. Air pollution which is formed due to polluting this environment in anuncontrolled way causes undeniable negative results for both living beings andbuilding materials. One of these unfavorable results is the atmospheric corrosiondamage to the metal building meterials. The weight loss as a consequence of theatmospheric corrosion significantly affects the performance and lifetime of the metalbuilding meterials and results in big economical and social costs.In this thesis, which is based on the importance of the subject in theaforementioned context, the development of the atmospheric corrosion on the metalbuilding materials and its effects are investigated based on an experimental study. Oneof the ways that can be used to quantify the impact of the corrosion on the metalbuilding materials is to determine the corrosion rate. Thus, in this study, an artificialneural network (DYSA) was developed to predict the atmospheric corrosion rate, andthe prediction performance of the DYSA was compared against the MICAT networkpresented in the literature. The fact that the DYSA can predict the corrosion rate betterthan the MICAT network in the statistical sense was showed using simulation studies.