Mobil iletişim teknolojilerinin öğrenci bilgi sistemlerinde kullanımı ve bir uygulama
The use of mobile communication technology in student information systems and an application on it
- Tez No: 181551
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR HOŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Mobil iletişim, Öğrenci Bilgi Sistemi, GSM, WAP, PhpMyAdmin, MySQLi, Mobile communication, Student information systems, GSM, WAP, PhpMyAdmin, MySQLii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Telekomünikasyon alanındaki en büyük gelişmeler mobil iletişim ve veriiletişiminde yaşanmaktadır. Kablosuz bir ortamda istenilen anda, istenilennoktadan ihtiyaç duyulan bilgiye erişim mobil iletişim teknolojileri sayesindegerçekleştirilir. Bu yüzden de gün geçtikçe sabit sistemler yerine taşınabilirsistemler tercih edilmektedir.Yüksek lisans çalışması olarak sunulan bu çalışmada statik ve dinamikbilgilerden oluşan bir öğrenci bilgi sistemi hazırlanmış ve yüksek öğretimkurumlarında okuyan öğrencilerin sınav sonuçları ve ders programı gibi çeşitlibilgilere cep telefonu üzerinden istedikleri konum ve zamanda erişebilmesiamaçlanmıştır.Öncelikle mobil iletişimin genel yapısı, gelişim evreleri ve mimariözellikleri, öğrenci bilgi sistemlerinin kullanım ve önemi, daha sonra daPhpMyAdmin ve MySQL özellikleri anlatılmıştır. Uygulama bölümünde isehareketli ortamlarda cep telefonu kullanarak öğrencilerin not ve çeşitli bilgilereerişmesini sağlayan PhpMyAdmin'de hazırlanmış uygulama örneği sunulmuş vegeliştirilen bu uygulama tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
Greatest development in telecommunication field is in mobile and datacommunication. In a wireless environment, accessing the desired data at any timeis managed by mobile communication technologies. Because of these reasons,mobile systems are preferred against stationary ones day by day.In this work presented as a master?s thesis a student information systemconsisting of static and dynamic information is prepared. And it is aimed atproviding the university students with an opportunity to access their exam resultor course schedule via mobile phone in any place and any time.Especially the general structure of the mobile communication, itsdevelopmental phases architectural characteristics the usage and significanse ofstudent information systems then PhpMyAdmin and MySQL charecteristics arementioned. In the application part, PhpMyAdmin, which enables the students toaccess various information and their exam grades using mobile phone in mobileenvironments, was prepared, application sample was presented, and the developedmaterial was introduced.