Fault diagnosis on hermetic compressors based on sound measurements
Hermetik kompresörlerde ses ölçümlerine dayalı hata bulma
- Tez No: 181549
- Danışmanlar: PROF.DR. ALTUĞ İFTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hata Bulma, Yapay Sinir Ağları, Çok Katmanlı Perseptronlar, Geriye Yayınım, Hermetik Kompresörler, Ses Ölçümleri.iv, Fault Diagnosis, Artificial Neural Networks, Multilayer Perceptrons, Back Propagation, Hermetic Compressors, Sound Measurements.iii
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tezde, hermetik kompresörlerde ses gücü düzeyi ölçüm sonuçları kullanılarakhata bulma çalışması yapılmıştır. Ölçümler, belirli bir standarda göre tasarlanmış birodada, sanal bir yarım küre üzerine çeşitli konumlarda yerleştirilen mikrofonlar aracılığıile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada kullanılacak hataların belirlenme çalışmasınınardından, normal ve hatalı kompresörlerden oluşan bir deney tasarımı yapılmıştır. Bununsonucunda, üretimi yapılan kompresörler, ses gücü düzeyi ölçümü odasında test edilmişve sonuçlar raporlanmıştır. Elde edilen veriler, yapay sinir ağları yöntemi kullanılarakincelenmiştir. Yapay sinir ağı modeli oalrak çok katmanlı perseptronlar kullanılmıştır. İkiayrı bölüme ayrılan bu verilerden ilk bölümü çok katmanlı perseptronlar ağınıneğitiminde, ikicisi ise elde edilen modelin testinde kullanılmıştır. İki temel denemedenilkinde, sadece tüm mikrofonlardan gelen bilginin derlendiği özet veriler kullanılmıştır.İkincisinde ise, tüm mikrofonlardan gelen veriler kullanılmıştır. İlk denemenin kısmenbaşarılı ve ikinci denemenin başarılı olduğunu gösteren sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a fault detection study is made, using sound power level ofhermetic compressors. Measurements took place in a room where microphones located atdifferent places of a virtual hemi-sphere, which is designed according to internationalstandards. Following the study for determining the faults to be used in this thesis, anexperiment design is made, including normal and defective compressors. Consequently,manufactured compressors are tested in the sound power level measurement room andresults are reported. The data obtained are examined by using Artificial Neural Network(ANN) method. The Multilayer Perceptron (MLP) model is used for the ANN. The dataare divided in two groups; the former group is used for training the MLP network and thelatter group is used for testing the model at hand. In the first of the basic experiments,only the summary data that emanated from the information coming from all microphonesare used. On the other hand, in the second experiment, all data coming from allmicrophones are used. The results, showing that the first experiment is partiallysuccessful and the second is successful, are presented in the thesis.