Şekil ve boyut kontrollü çinko oksit tozunun solvotermal yöntemle sentezlenmesi
Shape and size controlled synthesis of zinc oxide powder by solvothermal method
  1. Tez No: 181568
  2. Yazar: MUSTAFA OZAN ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ENDER SUVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ZnO, solvotermal sentez, gliserol, metanol, organik şablon, ZnO, solvothermal synthesis, glycerol, methanol, organic template
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada solvotermal sentez yöntemi kullanılarak şekil ve boyutkontrollü ZnO tozu üretilmiştir. Solvotermal sentez yönteminde gliserol vemetanol gibi farklı organik çözücüler ile farklı karakteristiklere sahip ZnO tozusentezlenmiştir. Gliserol sisteminde yapılan sentezde boyutu 4-5 µm aralığındadeğişen, plaka morfolojisine sahip, tamamen kristalin olmayan taneler eldeedilirken; metanol sisteminde boyutu 30-60 nm arasında değişen, küresel, kristalintaneler elde edilmiştir. Her iki sistem için tane oluşum mekanizması, sentez süresive başlangıç konsantrasyonları gibi süreç parametrelerinin değiştirilmesi ilearaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde gliserol sisteminde tanelerinorganik bazlı şablon (template) üzerinde düzenli bağlanmaları sonucunda plakamorfolojisini oluşturdukları ve başlangıç konsantrasyon değerlerinin elde edilenplaka morfolojisi üzerinde etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Metanol sistemindeise başlangıçta plaka şekilli taneler gözlenmesine rağmen ilerleyen sentezsürelerinde tozların küresel morfolojiye sahip olduğu gözlenmiştir. Bu nedenlesistemdeki difüzyon hızının oluşan tane şekli üzerine etkisi olduğu sonucunavarılmıştır. Her iki organik çözücü ile sentezlenen tozun UV ışığı absorplamaözelliği olduğu UV VIS spektrofotometre analizi ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, solvothermal synthesis of size and shape controlled zincoxide powder was investigated in organic solvents. Different particle shapes andsizes were obtained by using different organic solvents such as glycerol andmethanol. The powder, synthesized in glycerol, has a plate-like morphology andparticle size ranging between 4-5 µm, whereas; the powder, synthesized inmethanol, has a spherical morphology and particle size ranging between 30-60nm. Formation and growth mechanisms of zinc oxide particles in glycerol andmethanol were investigated by changing the processing parameters includinginitial concentration and synthesis time. In glycerol, formation of the organictemplate leads oriented attachment of the particles which results in the plate-likemorphology. In addition, it was presented that initial concentration of precursorshas a significant influence on particle formation and growth process in glycerol.In methanol, although plate-like morphology was observed at the initial stages ofthe synthesis (after 1 h), spherical particles were synthesized after 5 h. Therefore,it was predicted that the diffusion rate has an influence on morphology of thesynthesized powder. Result of UV Visible Spectrophotometer analysis indicatedthat both of the synthesized powders have UV absorption ability.