Proses ham atığının seramik karo bünyelerde kullanımı
Using green process waste in ceramic tile bodies
- Tez No: 181567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAGUT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Duvar Karosu, Yer Karosu, Sırlı Granit, Proses Ham Atığıi, Wall tile, Floor Tile, Glazed Porcelain Tile, Green Process Wasteii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Geleneksel seramik proseslerinde çamur-sır hazırlama ve sırlama bantlarıproses ham atıklarının ana kaynaklarıdırlar. Bu atıkların geri dönüşümlü olarakkullanımı için bu çalışmada duvar karosu, yer karosu ve sırlı granit bünyelere %1, % 3, % 5 ve % 10 oranlarında proses ham atığı ilave edilmiştir. Hazırlanannumuneler işletme koşullarında; duvar karosu 1155 ºC/36 dk, yer karosu ve sırlıgranit 1200 ºC/32 dk pişme rejimlerine tabi tutulmuşlardır.Numunelerin fiziksel ve pişme testleri yapılmış, bünyelere ait sinterlemedavranışları temassız bir hızlı pişirim dilatometresi vasıtasıylagerçekleştirilmiştir. Pişme sonrasında oluşan fazları belirlemek amacıyla XRDanalizleri yapılmıştır. Mikroyapısal ve mikrokimyasal özelliklerin araştırılmasıiçin taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılmıştır.Yapılan testler sonucunda bundan önceki çalışmalarda ve pratikte yaygınolarak kullanılmayan mermer içeren yer karosu bünyelerin de tehlikesiz birşekilde pişirilerek, istenilen teknolojik özellikleri verdiği ve ham atık içeriğindengelen kalsiyum etkisiyle yer karosu bünyesinde oluşan anortit fazının bünyedekimullit fazı ile birlikte mekanik özellikleri iyileştirdiği belirlenmiştir. Tüm testlerISO EN 10545 standartlarına göre gerçekleştirilmiş olup, elde edilen sonuçlar yerkarosu ve sırlı granit için TS EN 176 ve duvar karosu için TS EN 159standartlarına uygundur.
Özet (Çeviri)
Mud-Glaze preparation and glazing lines are the main sources of greenprocess wastes in traditional ceramics processes. For using these kind of wastesby recycling, green process waste was added to wall, floor and glazed porcelaintile recipes in the ratios of % 1, % 3, % 5 and % 10. Prepared samples were firedin the firing cycles 1155 ºC/36 min. for wall tile, 1200 ºC/32 min. for floor andglazed porcelain tiles.The physical and firing values of the samples were measured. All of thebodies were studied with non-contact dilatometer to determine their sinteringbehaviors. X-ray diffraction (XRD) was used to analyse the phases formed afterfiring. Scanning electron microscopy (SEM) was employed in order to observemicrostructural and microchemical characteristics.As a result of the tests; it is determined that the floor tile bodies containingcalcium which were not preffered before, were fired without any danger and hadall the technological properties wanted, at the same time it is determined that theoccuring phase anorthite with the effect of calcium from the green process wasteand the mullite phase in the body had increased the mechanical properties of thebodies. All of the samples were tested according to ISO 10545 standarts and theresults were checked according to TSE EN 159 and TSE EN 176 standarts.