ZnO içeren atıkların kristal sırlarda kullanımını incelenmesi
Investigation of the usage of wastes containing ZnO in crystal glazes
- Tez No: 181569
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kristal Sır, Çinko oksit, ZnO, Atık, Değerlendirme, Crystal glaze, Zinc oxide, ZnO, Waste, Evaluation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, kristal sırlarda kristalleştirici eleman olan çinko oksidinyerine alternatif olarak çinko içerikli endüstri atıkları kullanılarak, endüstriyelatıkların geri kazanımının yanı sıra sanatsal açıdan bakıldığında önemli bir yeresahip olan kristal sırların, endüstriyel anlamda da değerlendirilmesiamaçlanmaktadır. Çinko kristal sırlarında, saf çinko oksit yerine tamamenendüstri atığı kullanılarak, işletmelere uygun mümkün olan en iyi pişirim koşullarısağlanarak, stoneware ve granit bünyeler üzerinde oluşturdukları dekoratif etkininincelenmesinin yanı sıra, atığın sır içindeki mikro yapı ve kimyasal analizleriyapılmış ve elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Sır reçetesinde bulunanendüstri atığının kristal sırlarda çinko oksit yerine kullanılabileceği, atığın çinkookside göre çekirdekleşme yeteneğinin fazla ve örtücülüğünün daha iyi olduğu,içerisinde barındırdığı bakırın sıra herhangi bir renklendirici oksit ilavesiolmaksızın yeşil rengini verdiği sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the possible usage of industrialwastes containing zinc as a substitute for zinc oxide which is used as thenucleation element in crystalline glazes. Industrial evaluation of crystalline glazes,which are very valuable from the artistic point of view, is also aimed. Industrialwaste was used instead of zinc oxide in zinc crystalline glazes and its decorativeeffect on granite and stoneware body was investigated after having obtained themost suitable heat treatment conditions. Microstructure and chemical analyses ofthe waste in the glaze were conducted and obtained data were evaluated. Inconclusion, it was seen that the nucleation and covering abilities of industrialwaste are better than pure zinc oxide, the waste which contains copper gives greencolor to the glaze without needing any coloring agent and therefore the industrialwaste can be used in zinc crystalline glaze recipes as a substitute of zinc oxide.