Dorystoechas hastata'nın (Lamiaceae) biyolojik ve ekolojik özellikleri
The biological and ecological properties of dorystoechas hastata (Lamiaceae)
- Tez No: 181581
- Danışmanlar: PROF.DR. ERSİN YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Dorystoechas hastata, Lamiaceae, Birey Ekolojisi, Morfoloji, Anatomi, Dorystoechas hastata, Lamiaceae, Autecology, Morphology, Anatomy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada Lamiaceae familyasına ait bir tür olan Dorystoechas hastataBoiss. & Heldr. ex Bentham'ın biyolojik ve ekolojik özellikleri araştırılmıştır.D. hastata, 40-100 cm boyunda; 18,9-29,5 cm uzunluğunda kazık köklü;dipten dallanan, odunsu ve küremsi gövdeli; mızraksı-üçgen, 2.2-3.5x5.1-8.7 cmebatlarında ve yoğun tüylü yapraklı; çiçek durumu 6.8-13 cm uzunluğunda birbaşak olan; kaliks boyu çiçekten (3.5-4.2 mm) meyveye (4.6-7.6 mm) büyüyen;beyaz ve 4,3-6,9 mm ebatlarında korollaya; izopolar, trikolporat, 60x100 µebatlarında polenlere; 0.6-0.9x1.6-2.3 mm ebatlarında, açık kahverengi, parlakfındıkçık meyvelere sahip aromatik bir çalıdır. Yaprakların her iki yüzü yoğun birşekilde basit, salgı ve dişsi tipte tüylü, sistolit kristalleri taşır ve amfistomatiktir.D. hastata, kserofitik karakterli maki elemanların arasında, Akdeniz tipi iklimesahip alanlarda, kalker anakaya üzerinde, Kum, balçıklı kum toprak tipinin hakimolduğu alanlarda yayılış gösterir. Bu bitkinin tohumları aydınlık ortamda % 1,25,karanlık ortamda % 1 çimlenme başarısı göstermektedir. Morfolojik karakterlerile toprağın fiziksel ve kimyasal özellikleri arasında istatistiksel bakımdan anlamlıilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, morphological and ecological properties of Dorystoechashastata Boiss. & Heldr. ex Bentham which is a species belonging to Lamiaceaefamily was investigated.D. hastata has 40-100 cm lenght; pale roots which are 18,9-29,5 cmlenght; deep branched, woody and globular stem; lanceolate-hastate, 2.2-3.5x5.1-8.7 cm dimensions, with dense hairs; infloresence which is a 6,8-13 cm lenghtspica; kalix lenght increase while flower (3,48-4,23 mm) turns into fruit (4,6-7,6mm); white and 4,3-6,9 mm lenght corolla; pollens which are isopolar,tricolporate and 60x100 µ dimensions; 0,6-0,9x1,6-2,3 dimensions, light brownand bright nutlets; and is an aromatic shrub. Both of the surfaces of leaves havedense simple, secretive and dentate hairs, sistolite cristals and are amphistomatic.D. hastata distributes among elements which have xerophyte macchiecharacteristics, in areas which have climate like Mediterranean type, abovecalcerous main rock; the areas which this species lives in, dominant soilcharacteristic is arenaceous-silty arenaceous. Seeds of this plant germinates %1,25 at light and % 1 at dark media. Additionally, statistically significantrelationship among plant morphological characteristics and physical and chemicalcharacteristics of the soil were determined.