Polipirolün elektrokimyasal katı-faz ekstraksiyon kolonu olarak kullanımı
Using of polypyrrole as an electrochemical solid-phase extraction coloumn
- Tez No: 181580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İletken Polimerler, Polipirol, Aşırı YükseltgenmişSülfolanmış Polipirol, Elektrokimyasal Katı-fazEkstraksiyonu, Su Saflaştırmai, Conducting Polymers, Polypyrrole, Overoxidized SulfonatedPolypyrrole, Electrochemical Solid Phase Extraction, WaterPurificationii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada polipirol, bazı anyon ve katyonların elektrokimyasal katı-faz ekstraksiyonunda ekstraksiyon kolonu olarak kullanılmıştır. Anyon vekatyonların ekstraksiyonunda kullanılan polipirol elektrokimyasal olaraksentezlenmiştir. Klorür, nitrit ve nitrat anyonlarının elektrokimyasal ekstraksiyonuiçin polipirol, kalsiyum ve magnezyum iyonlarının elektrokimyasal ekstraksiyonuiçin aşırı yükseltgenmiş sülfolanmış polipirol kullanılmıştır. Ekstrakte edileniyonların analizleri iletken dedektörlü iyon kromatografisi sistemiylegerçekleştirilmiştir. Her iki polimerin de iyonlara karşı olan ekstraksiyon profilleriincelenmiştir. Optimizasyon çalışmaları yapılarak uygun koşullar saptandıktansonra her iki elektrot da kullanılarak eşzamanlı anyon ve katyon ekstraksiyonugerçekleştirilmiştir. Eşzamanlı elektrokimyasal anyon-katyon ekstraksiyonundapolipirolün anot ve aşırı yükseltgenmiş polipirolün de uygun bir katot olduğusonucuna varılmıştır. Uygulamaya yönelik olarak yapılan çalışmada Eskişehirşebeke, kalabak ve porsuk nehri su örneklerinde eşzamanlı anyon-katyonekstraksiyonu ile su saflaştırma işlemi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, polypyrrole was used as an extraction coloumn inelectrochemical solid-phase extraction of some anions and cations. Polypyrrole,used in extraction of anions and cations, was synthesized electrochemically.Polypyrrole was used In the electrochemical extraction of chloride, nitrite andnitrate and over-oxidized sulfonated polypyrrole was used in electrochemicalextraction of calcium and magnezium ions. Extracted ions were determined by ionchromatographic system with conductivity dedector. Extraction profiles of both oftwo polymers according to ions were investigated. Both of two electrodes wasused in-situ anion and cation extraction after suitable conditions determined byoptimization studies. Using of polypyrrole and over-oxidized sulfonatedpolypyrrole as a suitable anode and cathode for in-situ electrochemical extractionof anion and cation was determined. Water purification process was carried out inEskişehir tap, kalabak and Porsuk river water samples by in-situ anion-cationextraction as an application study.