Karayolu tasarımında CADD yazılımları ile yapılan görselleştirme yöntemleri ve uygulamaları
Visualization techniques in roadway design using CADD methods and its case studies
  1. Tez No: 181641
  2. Yazar: AKIN FİLİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN ATAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görselleştirme teknikleri, yol tasarımında animasyon, multimedya ve sanal gerçeklik teknikleri, 3 Boyutlu yol tasarımı, Visualization techniques, CADD methods, highway design, virtualmultimedia methods, 3D highway projects
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada, görüntü elde etme, elde edilen görüntüyü işleme, multimedya vesanal gerçeklik teknikleri kullanılarak bilgisayar ortamında tasarımı yapılan projeninanimasyonu ile projenin; tanıtılması, anlatılması, uygulama aşamasında ve sonrasındaortaya çıkabilecek problemlerin önceden hesaplanması, eksik veya yanlışlarıntartışılması, hızlı ve doğru olarak optimum maliyetlerin hesaplanması amacıylagünümüzde uygulanan teknikler ve uygulamalar araştırılmıştır. Araştırmada uygulanantekniklerin kullanım alanları ve nasıl yapıldığı irdelenmiştir. Görselleştirmedekullanılan birçok yazılım ve birbirleriyle olan ilişkileri incelenmiştir.Mevcut üç boyutlu dijital haritalar desteği ile yüzeylerin belirlenmesi, sanatyapılarının, şev ve dolguların hesaplanması ve işlenmesi çalışmaları yapılmıştır.Hava fotoğraflarının dijital haritalara, bölgenin çekilmiş fotoğrafları ile tasarımıyapılan yolun ve sanat yapılarının nasıl yerleştirildiği ve işlendiği anlatılmıştır. 3Boyutlu yapılan tasarıma zaman faktörünü de katarak yapılan simulasyon işlemininsonuçları değerlendirilmiştir. CADD Yazılımlarının sunmuş olduğu kolaylıklar,imkanlar, avantajlar ve tahditler anlatılmıştır.Bu çalışmada, CADD Yazılımları desteğinde, inşaat bölgesi ve detayları ile ilgilihipotez ve fikirleri geliştirmek, bilgisayara dayalı veya dayalı olmayan olanaklarlabütünleştirerek, araştırmacıya yardımcı olacak yol ve usulleri göstermek amacı ileyapılan görselleştirme teknikleri ve yapılan uygulamalar anlatılmıştır.2006, 137 sayfa
Özet (Çeviri)
In this thesis, applicability?s of state-of-the-art computer-aided techniques and methodsare described and using virtual multimedia methods and simulation techniques,rendering processing and the visualizing of highway projects are also illustrated.These, in turn, help: i. introduce and rationalize a particular highway project, ii.Foresee potential design shortcomings before construction phase and iii. Calculateoptimum project cost for a particular highway project. Moreover, this study is aimed toprovide assistance to highway designers may either be familiar or not familiar withvisualizations techniques on highway projects.The existing three-dimensional digital maps are used to determine levelingsurface, locate structures, calculate fill and cut areas in a project. By incorporating thetime factor into design, results are evaluated. Advantages and limitations of computer-aided techniques are described in detail.A number of case studies are included to fully demonstrate the importance ofvisualization techniques in the highway design.2006, 137 pages