Sayısal ortamlarda veri damgalanması ve geri eldesi
Watermarking of digital media
  1. Tez No: 181643
  2. Yazar: MURAT FURAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İmge damgalama, sayısal ürünlerde telif haklarının korunması vegüvenlik, DCT, Digital watermarking, copyright protection of digital products andsecurity, DCT
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Sayısal ürünlerin telif haklarının korunması, sayısal ortamın önemlisorunlarından biridir. Özellikle kopyalama ve çoğaltma işlemlerinde sayısal ortamınsağladığı kolaylık, bu sorunun önemini daha da arttırmıştır. Üzerinde değişiklikyapılması, kopyalanması ve çoğaltılması belki de en kolay olan ürünler sayısalgörüntülerdir. Sayısal görüntülerdeki bu sorunun çözümü için yapılan çalışmalardanbiri, görüntülere çalışmanın sahibi, yapım yılı ya da firma logosu gibi bir bilginindamgalanmasıdır. Bu bilgi, taşıyıcı görüntü üzerine görünür bir şekildedamgalanabileceği gibi görüntüye insan gözünün algılayamayacağı bir teknikle deyapılabilir.Bu çalışmada, taşıyıcı görüntülere bir bilgi damgalamak için yeni bir yöntemönerilmiştir. Bu yöntem ile görüntüye görünmez ve dayanıklı filigrandamgalanmaktadır. Damgalama işleminde uzay ve frekans düzlemi bileşenlerinin birarada kullanılmaktadır. Damgalama DCT (Discrete Cosine Transform) ile elde edilenfrekans bileşenlerine yapılırken, referans noktası olarak uzay düzleminden elde edilenenerji kullanılmıştır. Filigranın, çeşitli görüntü işleme saldırılarına karşı dayanıklılığı,kullanılan damgalama ağırlığı ile arttırılabilmektedir. Damgalama işleminden öncefiligrana uygulanan permutasyon ile filigranın görüntü işleme saldırılarına karşıdayanıklılığı bir kat daha arttırılmıştır.Önerilen yöntemin test edilmesi amacıyla literatürdeki damgalamaçalışmalarında sıkça kullanılan üç ayrı görüntü, taşıyıcı olarak seçilmiştir. Bugörüntülere 26 farklı ağırlıkla yapılan damgalama sonucu görüntülerdeki değişim hatave kalite bazında ölçülmüştür. Damgalanan görüntülere JPEG kayıplı sıkıştırması,gürültü ekleme, kesme, filtreleme ve döndürme gibi saldırılar çeşitli oranlardauygulanmış ve filigran geri elde edilmiştir. Saldırılar sonunda elde edilen filigranınaslına benzerliği ölçülmüş, böylece saldırılara karşı dayanıklılığı tespit edilmiştir.2006, 75 sayfa
Özet (Çeviri)
Copyright protection of the digital products is one of the problems of digitalmedia. Easy copying and multiplication processes provided by the technology haveincreased the importance of the problem.Digital images are the products which can be easily modified, copied andduplicated. One of the studies to solve copyright protection on the digital images is toembed some information about the author, production year or logo. This informationcan be embedded into an image where it can be perceptually either visible or invisible.In this work, a method is proposed to embed watermarks into the host imagesinvisibly and robust. Both spatial and frequency domain components are used to embedwatermark. While watermark is embedded into the frequency domain componentsprovided by DCT (Discrete Cosine Transform), spatial domain energy is selected as thereference point. The resistance of the embedded watermark to image processing attackscan be enhanced by increasing the embedding weight. By permuting the watermarkbefore embedding, the watermark resistance is increased.Three images, used in the literature frequently, were selected to test the proposedmethod. These images are watermarked with 26 different weights. The distortion andquality of the watermarked images are measured. After JPEG lossy compression, noise,cropping, filtering and rotation attacks with different ratios, the watermarks wereextracted. Similarities of the extracted watermarks were measured to determine theresistance against such attacks.2006, 75 pages