İshal yapıcı zehirlenmelere neden olan Dinophysis cinsinin (Dinophyceae) Doğu Akdeniz Çevlik Bölgesi'nde (Hatay) mevsimsel değişimi ve ekolojisi
The seasonal distribution and some ecological characteristics of Dinophysis (Dinophyceae) because diarrhetic shellfish poisoning in Çevlik Region (Hatay) Eastern Mediterranean
  1. Tez No: 181644
  2. Yazar: FERYAL ÖZKAYALAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYRETTİN OCAKVERDİ, Y.DOÇ.DR. ŞÜKRAN YALÇIN ÖZDİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Fitoplankton, Dinophyceae, Dinophysis, Doğu Akdeniz, Çevlik, Toksik algler, Zararlı algler, Phytoplankton, Dinophyceae, Dinophysis, Eastern Mediterranean, Çevlik, Toxic algae, Harmful algae
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
İshal yapıcı zehirlenmelere neden olan Dinophysis türlerinin günlük vemevsimsel dağılımları ve bolluk değişimleri üzerinde etkili olan çevresel faktörlerinbelirlenmesi amacıyla, Aralık 2003-Kasım 2004 sürecinde, Doğu Akdeniz ÇevlikBölgesi'nde belirlenen 4 istasyondan alınan su ve plankton örnekleri incelendi.stasyonlar arası sıcaklık 14,6-29,2 ºC, çözünmüş oksijen 3,2-16,4 mg L-1, pH 6,54- 8,37, tuzluluk ‰ 21,55-36,96 arasında değişkenlik gösterdiği saptandı. Genel olaraknitrat ve fosfatın düşük miktarlarda olduğu, fosfatın da nitrattan daha düşük olduğutespit edildi.Araştırma süresince Dinophysis cinsine ait teşhis edilen on ve teşhis edilemeyeniki tür olmak üzere toplam 12 organizma saptandı. D. amandula, D. argus, D. caudata,D. doryphorum, D. fortii, D. mitra, D. rotundata, D. rapa, D. sacculus, D. tripos.Dinophysis cinsi bireylerine genel olarak ilkbahar başları ve sonbaharda dahayoğun olarak rastlandı ve günlük dağılımlarına bakıldığında sabah ve akşam arasındaönemli bir fark olmadığı saptandı. Sabah örneklemelerinde akşam örneklemelerine göredaha fazla sayıda Dinophysis türü gözlendi. Sıcaklık ile Dinophysis bolluğu arasındanegatif bir korelasyon bulundu. Ayrıca D. rotundata ile çözünmüş oksijen arasında danegatif bir korelasyon gözlendi. D. caudata ve D. rotundata bireylerinin diğerDinophysis üyeleri içinde en fazla gözlenen bireyler olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
In the extent of this study, the water samples collected from four stations inÇevlik Region in Samandağ in the East Mediterranean were studied during time periodbetween December of 2003 and November of 2004. The aim of this study is todetermine the effects of environmental factors on daily, seasonal abundant variabilitiesand distributions of Dinophysis responsible for diarrhetic poisoning. In the stations,temperature was varied between 14.6 and 29.2 ºC, dissolved oxygen 3.2 and 16.4 mg L-1, pH 6.54 and 8.37, and salinity was 21.6 and 36.96 ‰. In general, both nitrate andphosphate concentrations were found to be low in concentration compared to previousstudy, and phosphate concentration was also found lower than the nitrate concentration.A total of ten identified and two unidentified Dinophysis species were found.These species are D. amandula, D. argus, D. caudata, D. doryphorum, D. fortii, D.mitra, D. rotundata, D. rapa, D. sacculus, D. tripos.The abundance of Dinophysis members was observed high densities in thebegining of spring and autumn. There were not any significant differences betweendinophysis abundance in the morning and dinophysis abundance in the evening in termsof daily distribution of Dinophysis. The high numbers of Dinophysis species wereobserved in the morning samples than that in the evening samples in Dinophysis genus.A negative correlation was found between Dinophysis abundance and temperature, andalso a negative correlation was observed between D. rotundata abundance anddissolved oxygen. The members of D. caudata and D. rotundata were the mostabundant members of Dinophysis genus in the year.