Zararlı alglerden goniodoma (goniodomataceae) ve ceratium (ceratiaceae) cinslerinin Doğu Akdeniz Çevlik Bölgesi’nde (Hatay) mevsimsel değişimi ve ekolojisi
Ecology and seasonal change of harmful algae goniodoma (goniodomataceae) and ceratium (ceratiaceae) in Çevlik Region (Hatay) Eastern Mediterranean
  1. Tez No: 181645
  2. Yazar: AYNUR GÖRÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN OCAKVERDİ, YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRAN YALÇIN ÖZDİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fitoplankton, Goniodoma sp, Ceratium spp, Doğu Akdeniz, Çevlik, Mevsimsel dağılım, Ekolojik faktörler, Phytoplankton, Goniodoma sp, Ceratium spp. Eastern Mediterranean, Çevlik, Seasonal Distribution, Ecological Factors
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Yapılan çalışmada, Doğu Akdeniz Bölgesi Çevlik kesiminde zararlı algleroldukları bilinen Goniodoma sp. ve Ceratium spp. bireylerinin mevsimsel dağılımı vebunlar üzerine etkili olan fizikokimyasal faktörler araştırıldı. Kasım 2003-Ekim 2004sürecinde, belirlenen 4 istasyondan alınan su örnekleri incelendi.Türlerin dağılımı üzerine etkisi olabilen sıcaklık yıl boyunca 13,5-29,2 OCçözünmüş oksijen 3,2-16,4 mg L-1, pH 6,54-8,42 tuzluluk 21,5-36,9 ‰ arasındadeğişkenlik gösterirken, başta fosfat olmak üzere nitrat ve fosfat miktarları da düşükolarak bulundu.Elde edilen bulgulara göre, kış aylarının sonu ve ilkbahar dönemindedinoflagellatların bulunma yüzdesi daha fazla iken, yaz aylarına doğru sıcaklığın artışıile birlikte dinoflagellat yüzdesinde bir düşüş gözlendi. Aralık, Mart, Nisan ve Mayısayları farklı türlerin en fazla gözlendiği aylar olması nedeniyle en verimli aylar olarakbelirlendi.Çalışma süresince Goniodoma ve Ceratium cinsi bireyleri açık bölgede kıyıbölgesine göre daha fazla bulundu. Hem sabah hem akşam örneklemelerindeGoniodoma sp. ilkbahar aylarında gözlenirken yaz aylarında bu organizmayarastlanılmadı. Ceratium cinsi bireyleri ise sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde dahafazla gözlendi.Ortamın fiziksel ve kimyasal özellikleri bu bölge için normal standart sınırlariçinde belirlendi. Çözünmüş oksijen ile Goniodoma sp. yüzdesi arasında pozitif birkorelasyon gözlenirken, sıcaklık ile negatif bir korelasyon bulundu. Sabah ve akşamalınan örneklemelerin her ikisinde de Ceratium ile sıcaklık arasında negatif korelasyonbulundu.2006, 40 Sayfa
Özet (Çeviri)
The seasonal distribution of Goniodoma sp. and Ceratium spp. and physico-chemical factors were investigated in Cevlik Region in Eastern Mediterranean. Watersamples taken from 4 different stations were studied during November 2003-October2004.The temperature, dissolved oxygen, salinity that could be affective in thedistribution pattern of species varied between 13.5-29.2 oC, 3.2-16.4 mg L-1, pH 6.54-8.38, and 24.6-36.2 ‰, respectively. In general, both nitrate and phosphateconcentrations were found low but phosphate concentration was lower than nitrateconcentration.The percentage abundance of dinoflagellate was observed high in quantity at theend of the winter and during spring, but it was found low in summer. The mostproductive months were December, March, April and May in terms of species diversity.Goniodoma sp. and Ceratium spp. was found higher level in the open regionthan that in the shore region during this research. Goniodoma was observed in springbut wasn?t observed in summer in the morning and evening samples. Ceratium wasobserved more in autumn and spring.While physical and chemical characteristics of environment were found atnormal standard range for the region. A positive correlation was found between thepercentage abundance of Goniodoma sp. and dissolved oxygen, and negative correlationbetween the percentage abundance of Goniodoma sp. and temperature. In the morningand evening samples, a negative correlation was found between the percentage ofCeratium spp. and temperature.2006, 40 Pages