Melez kavağın karbonizasyonu
Carbonization of hybrid poplar
- Tez No: 181675
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ERSOY MERİÇBOYU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Biyokütle, Karbonizasyon, Isıtma hızı, Tanecik boyutu, Azot debisi, Biomass, Carbonization, Heating Rate, Particle size, Nitrogen flow rate
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enerji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, farklı karbonizasyon koşullarının katı ürün verimi üzerindeki etkilerinibelirlemek amacıyla enerji bitkilerinden olan Melez Kavak'ın karbonizasyonugerçekleştirilmiştir. Etkileri araştırılan parametreler: ısıtma hızı (5 ve 20 K/dak), tanecik boyutu(0.250-0.355, 1-1.4 mm) ve azot gazı debisi (0, 40 ve 300 cc/dak)'dır. Tüm deneyler 723 Ksıcaklıkta gerçekleştirilmiştir. Karbonizasyon deneyleri, ısı ve kütle transfer etkilerininfarklılıklarının gözlemlenmesi için iki farklı sistemde gerçekleştirilmiştir. Bu sistemlertermogravimetrik analiz sistemi (TGA) ve Boru Fırın sistemidir.
Özet (Çeviri)
In this study; the carbonization of Hybrid Poplar, one of the energy plants, is performedfor determining the effects of different carbonization conditions on char yield. Theparameters of which the effects are researched are heating rate (5 and 20 K/min),particle size (0.250-0.355, 1-1.4 mm) and nitrogen gas flow rate (0, 40 and 300 cc/min).All experiments were carried out at a temperature of 723K. To be able to visualize thedifference of heat and mass transfer effects, the carbonization experiments wereconducted at two different systems which are thermo gravimetric analysis system (TGA)and the tubular furnace system.