An investigation about the performance of circular knitted fabrics manufactured with polyproylene continuous filament yarns
Polipropilen sürekli filament ipliklerle üretilen yuvarlak örme kumaşların performansı üzerine bir araştırma
- Tez No: 181688
- Danışmanlar: DR. FATMA USKANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: PP sürekli filament iplikler, örgü türleri, patlamamukavemeti, sıkılık faktörü, boyutsal stabilite, verevlik, ilmek çekmesi, PP filament yarns, knitted structures, bursting strength, tightnessfactor, dimensional stability, skewness, snagging
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Tekstil Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Örgü kumaşlar, esnek yapıları ile birlikte yumuşak tuşesi ve dökümlüğü ilekarakterize edilirler. Bu yapılar en çok spor giysisi ve iç giyimde kullanılırlar. Örgükumaşların rahatlığının polipropilen (PP) sürekli filament ipliklerin avantajları ilebirleştirilmesi düşünülmüştür. Bu nedenle, yuvarlak örgü teknolojisi ile üretilenpolipropilen örgü kumaşların performansını incelemek üzere deneysel bir çalışmagerçekleştirilmiştir.Bu deneysel çalışmada, PP sürekli filament ile üretilmiş örgü kumaşlarınperformans (patlama mukavemeti, boyutsal stabilite, bocuklaşma, ilmek çekmesi,verevlik ve dönme) testleri yapılmıştır. PP örgü sonuçlarını karşılaştırmak için aynıperformans testleri pamuk (CO), viskon (CV), akrilik (PAN) ve poliester (PES)liflerinden üretilmiş örgü kumaşlar için de yapılmıştır. Çalışmada dört farklı örgü tipi(süprem, ribana, lakost ve interlok) kullanılmıştır. Test sonuçlarının istatistikselönem derecesinin belirlenmesi için ANOVA uygulanmıştır.Çalışma bulgularımız, PP sürekli filament ipliklerden yapılan örgükumaşların, ölçülen numuneler içinde, patlama mukavemeti açısından en yüksekperformansı sergileyen elyaf olduğunu göstermiştir. Örgü yapıları bakımından enmukavimden en zayıfa doğru sıralama; interlok, süprem-ribana ve lakostdur. Pearsonkorelasyon metoduna göre örneklerin patlama mukavemeti, iplik mukavemeti vesıklık faktörü ile doğrudan bağlantılıdır. Bu çalışmada örneklerin boyutsaldeğişimleri tayin edilmiştir. Boncuklaşma dereceleri fotoğraflar olarak verilmiştir.PP sürekli filament ile örülmüş kumaşların ilmek çekme direnci aynı şartlardaörülmüş PES kumaşlardan daha iyidir. Deney sonuçları PP sürekli filamentlerdenörülmüş yapılarda verevlik ve boyutsal değişimin örgü makinesi ve örgü yapısıkaynaklı olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Weft knitted fabrics are characterized by a flexible structure accompanied bya soft handle and drapes. They are mostly used in athletic wear and underwear. It isconsidered to combine the comfortability of the knitted fabric with the advantages ofPolypropylene (PP) filament yarn. Therefore, an experimental work is performed toinvestigate the performance of polypropylene knitted fabrics manufactured bycircular knitting technology.In this experimental work, the performance tests (bursting strength,dimensional stability, pilling, snagging and skewness) were evaluated on knits fromPolypropylene (PP) continuous filament yarns. The same performance tests on knitsfrom cotton (CO), viscose (CV), acrylic (PAN) and polyester (PES) fibers weremade to compare results of PP knits. Four different knitting types (s.jersey, ribana,lacoste and interlock) were used for investigation. In order to understand thestatistical significance of the test results ANOVA was performed.Our findings indicated that knits from PP continuous filament yarns havehighest performance in bursting strength in tested samples. The hierarchies ofknitting structure from strongest to weakest are interlock, s.jersey-ribana and lacoste.According to the Pearson correlation bursting strengths of samples are directlyrelated with yarn strength and tightness factor. In this study, dimensional changes ofsamples are determined. Pilling results are given as photographs. Snagging grade ofknits from PP continuous filament yarns is superior than same conditioned knits fromPES continuous filament yarns. Test results show that for knits from PPmultifilaments, skewness and unstable dimension problems occur because of knittingmachines and distinct structures of knitting types.