Edge detection in medical images using morphological operators
Medikal görüntülerde matematiksel morfoloji kullanarak ayrıt sezimleme
- Tez No: 181689
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURDAL WATSUJİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ayrıt Sezimi, Matematiksel Morfoloji, Ardışık DeğişenFiltreler, İnceltme, Edge detection, Mathematical Morphology, Alternating SequentialFilters, Thinning
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ayrıt sezimi sayısal görüntü işleme alanında bir çok uygulaması olan önemli biraraştırma alanıdır. Ayrıtlar sınırları karakterize eder ve dolayısıyla görüntü işlemealanında önemli bir problemdir. Bir görüntüdeki ayrıt seziminin amacı, ogörüntüdeki veri miktarını azaltmak ve gereksiz bilgiyi süzmektir, bununla birlikte ogörüntüdeki önemli yapısal özellikleri korumaktır.Matematiksel Morfoloji sinyallerin ve görüntülerin geometrik karakterlerini analizetmek için sistematik bir yaklaşım sunar, ve bir çok alanda kullanılmaktadır örnekolarak sınır tespitleme, gürültü yoketme, görüntü iyileştirme ve görüntü bölütlemesayılabilir. Morfolojik yaklaşımın linear yaklaşımlar üzerine avantajları 1) doğrudangeometrik açıklama, 2) basitlik, ve 3) donanım uygulamalarının verimliliğidirBu tezin esas amacı Matematiksel Morfolojiyi tanıtma, bazı Matematiksel Morfolojitabanlı ayrıt sezimleme algoritmalarını gözden geçirme ve Computed Tomografi veManyetik Rezonans gibi medikal görüntüler için bir ayrıt sezimleme yöntemisunmaktır. Ayrıt sezimleme iki kısıma ayrılabilir; birincisi gürültü yoketme veikincisi ideal ayrıt sezimidir. Döngülü açma ve kapama işlemi kullanarak dürtügürültü ve o kadar da Gauss gürültüsü görüntüden yok edilir. Sonra, basit birmorfolojik operator kullanarak sonuçlanan ideal ayrıtlar ortaya çıkarılabilir.
Özet (Çeviri)
Edge detection is an important research area in digital image processing with severalapplications. Edges characterize boundaries and therefore a problem of fundamentalimportance in image processing. The aim of edge detection in an image is to reducethe amount of data and filter out useless information, while preserving the importantstructural properties in an image.Mathematical morphology provides a systematic approach to analyze the geometriccharacteristics of signals or images, and has been used widely in many applicationssuch as boundary detection, noise removal, image enhancement and imagesegmentation etc. The advantages of morphological approaches over linearapproaches are 1) direct geometric interpretation, 2) simplicity, and 3) efficiency inhardware implementation.The main purpose of this thesis is to provide an overview of mathematicalmorphology and review some edge detection algorithms based on mathematicalmorphology and also propose a method for detecting edges in medical images suchas Computed Tomography and Magnetic Resonance images. Edge detection can bedivided into two phases; the first is the noise removal, and the second is ideal edgedetection. By using an iterative averaged closing-opening operation, impulse noise aswell as Gaussian noise is eliminated from the image. Then, the resulting ideal edgescan be extracted by using a simple morphologic operator.