Enhancement of speech communication between human and machine
İnsan ile makine arasında ses iletişiminin iyileştirilmesi
- Tez No: 181694
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF NACAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: sinyal işleme, konuşma tanıma, signal processing, speech recognition
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Konuşma insanların arasında bilgi alışverişi için en etkili ve doğal bir yoldur.nsanlar ve makineler arası iletişimi sağlamak için ve akıllı bilgisayarlar eldeetmek için ise makinelerin ?duyabilir?, ?anlayabilir? ve buna gore?davranabilir? olması önem kazanmaktadır. Bu durumda bilgisayar-insaniletişiminin sağlanabilmesi için ?konuşma tanıma? bir bilgisayara gerekliduruma gelmektedir. . Konuşma tanıma uzun yıllar boyu bilgisayar vematematik bilimlerinin ilgi alanı olmuştur. Güvenilir konuşma tanıma, bugünmodern metodların da etkileyici bir doğruluk payı elde etmelerine rağmenhalen bazı problemleri olan ve bir çok tekniği içeren zor bir problemdir.Bu proje bu tekniklerden birisini ele alacak ve bunu uygulayarak Türkçe içinörnek bir ses tanıma sistemi oluşturulmuştur. Tezin hedefi ayrı ayrı söylenmişkelimeler arasından tanıma yapabilmesidir. Çalışmada konuşma sesleri seskartı kullanılarak bilgisayara aktarılmış ve bu data MATLAB'da hazırlanmışprogram yardımı ile işlenmiştir. Program Linear Predictive Coding ve DynamicTime Warping yöntemleri kullanılarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Speech is a most natural and efficient way to exchange information for humanbeings. To create this information exchange between machine and humanbeing and to make a real ?intelligent computer,? it is important that themachine can ?hear?, ?understand,? and ?act upon? spoken information, andalso ?speak? to complete the information exchange. Therefore, ?speechrecognition? is essential for a computer to reach the goal of natural human-computer communication. Speech Recognition is a fascinating field spanningseveral areas of computer science and mathematics. Reliable speechrecognition is a hard problem, requiring a combination of many techniques;however modern methods have been able to achieve an impressive degree ofaccuracy but the improved algorithms still have some problems.This project attempts to examine one of those techniques, and to apply them tobuild a sample voice recognition system for Turkish. The goal of this thesis isto be able to recognize isolated words, spoken individually. In this work, thespeech data is loaded in to the computer using data acquisition card. This datais processed by software prepared in MATLAB. Linear Predictive Coding andDynamic Time Warping method is used in the program algorithm.