Reducing scrap by using statistical quality control techniques: A case study on synthetic sack production
İstatistiksel kalite kontrol tekniklerinin uygulanması ile fire azaltılması: Çuval fabrikasında örnek bir çalışma
- Tez No: 181695
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH AKPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: statistiksel kalite kontrol, fire, fire nedenleri, üretim, Statistical quality control, scrap, sources of scrap, production
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Yapılmış olan bu çalışma bir poli-propilen (PP) çuval(torba) üretim tesisindefirelerin azaltılması amacı ile istatistiksel kalite kontrol ( KK) araçlarının nasıluygulanabileceğini araştırdı. Bu çalışma üretim hattında firelerin azaltılması içinistatistiksel tekniklerin kullanımının daha iyi anlaşılmasını sağlar.Alt proseslerdengeçmişe ait veriler toplandı ve KK problem çözme araçları bu verilerin üzerindeuygulandı.Üretim prosesi endüstrinin doğası gereği alt proseslerden oluşur. Her altproses ürün kalitesini değişik yönlerden etkiler. dealde,son ürün kalitesini garantialtına alabilmek için her alt prosese bir kontrol tablosu uygulanabilir. Bu pratikolmayan,bununla birlikte,zaten sınırlı olan insan ve ekonomik kaynaklar nedeni ileyönetim alt proseslerin hangisinin daha yüksek önceliğe sahip olacağına kararvermelidir. Her kuruluş önceliklendirme belirleme metodlarını tanımlamalıdır.Sonzamanlarda, kuruluşların hedeflerine ulaşması ve pazardaki rekabet edebilirliklerinisürdürebilmeleri için önceliklendirme amaçlı PK tekniklerinin kullanımı ISO9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi standardı ve 6Ï Mükemmellik Modeli tarafındanönerilmektedir. Bu tür sistemlerin uygulanması temel istatistiksel metodlarınbilinmesini gerektirir. Bu tezde, yukarıda belirtilen model ve standardın öngördüğüönceliklendirme araçları bir çuval fabrikası için fire azaltılması amacı ile uygulandı.Bu uygulamaların sonunda fabrika fire miktarı % 35 düşmüştür.
Özet (Çeviri)
The work described in this thesis investigated how to implement statisticalquality control (SQC) tools for the purpose of minimizing scrap in poly-propilen(PP) bag (sack) production systems. The study, provides a better understanding ofusage of statistical techniques for decreasing scrap loss in production line. Ahistorical data from the subprocesses collected and SQC problem solving tools wascarried out on it.A production process composed of subprocesses is a common phenomenon inindustry. Each of the subprocesses contributes to various aspects of product quality.Ideally, a control chart can be set up on every subprocess to guarantee the quality ofthe final product. This is not practical, because of limited human and economicresources, and the management has to decide which subprocesses are to be givenhigher priorities. Priority determination methods have to be defined in eachorganization. Recently, it has been suggested that SQC techniques should be usedfor priorization to reach organizations? objectives and competitiveness throughmarket by ISO 9001:2000 Quality Management System standard and 6 SigmaExcellence Model. Implementation of such systems requires knowledge of basicstatistical methods. In this thesis, it was implemented the priorization tools on PP bagproduction company as suggested above standard and model to reduce scrap loss.Scrap loss decreased 35 % in factory at the end of these implementations.