Diagnosis using pulmonary sounds and design of an electronic auscultation device
Solunum yolları seslerini kullanarak teşhis ve elektronik oskültasyon cihazı tasarımı
- Tez No: 181696
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİL RIDVAN ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Mühendislik Bilimleri, Bioengineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Solunum sistemleri ses analizi, Solunum hastalıkları, FFT, STFT, Respiratory sound analysis, Respiratory disease, FFT, STFT
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Sesler ve akciğer yollarına bağlı hastalıkları arasındaki ilişkileri bulmak bu tezinamacıdır. Her akciğer yollarına bağlı hastalığın ayırt edici bir sesi vardır. Doktorlarakciğer hastalıklarını stetoskopla teşhis etmektedirler. Bu niteliksel bir yaklaşımdır.Ama niceliksel bir teşhis için ölçülebilir ve kaydedilebilir olmalıdır. İşlenmemişsinyalde hazır olarak bulunmayan sinyalden daha fazla bilgi edinmek için, sinyallerematematiksel dönüşümler uygulanır. Bu araştırmada, bilgisayar tabanlı yaklaşımdaolduğu gibi, akciğer sesleri ve teşhisi hakkında bir literatür araştırması yapılmıştır.Elektronik kayıt ve ses analizi hakkında birçok makale vardır. Bu sesler, kalp, kas vediğer seslerin karışmasından dolayı tam olarak ayırt edilemezler. Bazıları kolaylıklafiltre edilebilir. KOAH ve diğer hastalıklarının ayırt edici teşhisinin bu alandakibaşarılı çalışmalardan sonra mümkün olacağına inanıyoruz. Ne yazık ki hastalıklararasında belli ayrımlar yoktur. Yine de, sayısal sinyal işleme ve filtre metotlarıakciğer seslerini analiz etmede kullanılabilir. Ama birçok etmen (yaş, cinsiyet, sigarakullanımı, akciğer ilaçları, vücut ağırlığı, kas ve kalp sesleri vs.) sinyal analizisistemlerindeki gruplandırmaları etkileyebilir. Yine de, bunlar ayırma teknikleri vefiltre yöntemleri aracılığıyla ortadan kaldırabilir. Yeni teknikler önceden teşhis veakciğer hastalıkları ilişkilerini mümkün kılabilir. Böylece, bütün hastaların seskayıtları ses kütüphanesi şeklinde kullanılacak olan bilgisayar yardımıylasaklanabilir. Bu çalışmada, Gaziantep Üniversitesi Hastanesine gelen hastalardan seskayıtları alınmıştır. FFT ve STFT teknikleri ile analizler gerçekleştirilmiştir.Pnömoni ve hırıltı seslerinin karakteristikleri elde edilmiştir. Hastalık sesleri için birveri tabanı oluşturulmaktadır. Bu bilgiler hastaların hastaneyi tekrar ziyaretlerindekarşılaştırma amacıyla kullanılacaktır. Tez başlığında cihaz tasarımı geçmektedir.Ancak cihaz tasarımı hakkında düşünceler geliştirilmiş, bilgisayar üzerinden işaretişlemenin nasıl yapılacağı gösterilmiştir. Doktorlar tarafından teşhiste kullanılmaküzere yazılım geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to find out relations between sounds and pulmonarydiseases. Every pulmonary disease has distinguishing sound. Physicians diagnosepulmonary disease by using a stethoscope. This is a qualitative approach, but thisshould be measurable and recordable for a quantitative diagnosis. Mathematicaltransformations are applied to signals to obtain further information from that signalthat is not readily available in the raw signal. In this study, a literature survey isperformed on analyzing lung sounds and diagnosis as in computer based approach.There are many articles about electronic recording and analysis of sounds. They arenot completely distinguishable due to the mixing of heart, muscle and other sounds.Some of them can be filtered easily. It is possible to distinguish Chronic ObstructivePulmonary Disease (COPD) and other diseases using sounds. Unfortunately, there isno clear distinction among diseases. Nevertheless, digital signal processing and itsfiltering methods can be used to analyze pulmonary sounds. Many parameters (age,sex, smoking, pulmonary drugs, weight, muscle and heart sounds etc.) can affect thegroupings in the signal analyzing systems and their meanings. These can beeliminated by means of separation technique and filtering methods. New techniquesmay make to pre-diagnosis and pulmonary disease relations possible. Thus, soundrecordings of the all patients can be easily stored by using computer as sound library.In the study the patients are diagnosed and the sounds are recorded at UniversityHospital in Gaziantep. FFT and STFT techniques are used to analyze the soundrecordings. Pneumonia and wheezing characteristics are observed after the analysis.It is aimed to have a database about the patients; the sound recordings are stored in acomputer and will be used for revisiting and comparisons. Title includes design of anauscultation device. Unfortunately, thoughts are improved related to design of deviceand signal processing methods were indicated from computer based systems.Software is improved to be used for diagnosis by the clinicians.