Nohut antraknozu etmeni ascochyta rabiei (pass.) labr. izolatlarının moleküler karakterizasyonları
Molecular characterizations of ascochyta rabiei (pass.) labr. isolates the casual agent of anthracnose in chickpea
- Tez No: 181698
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CANAN CAN, Y.DOÇ.DR. BERNA BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ascochyta rabiei, mating type, MAT, microsatellite, VCG, Ascochyta rabiei, mating type, MAT, microsatellite, VCG
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Ascochyta rabiei (Pass.) Labr., tek konağı olarak bilinen nohut üzerinde ciddi sorunoluşturan fungal bir fitopatojendir. Çalışma kapsamında, başta nohudun orjinalanlarını içeren Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere ülkemizde nohutyetiştiriciliği yapılan çeşitli yörelere ait A. rabiei izolatlarında eşey tipi dağılımı,genomik DNA polimorfizmi ve vejetatif uyumlu gruplar (VCG) araştırılmış, Matgenlerinin dizi analizleri gerçekleştirilmiştir.A. rabiei için Mat-spesifik primerler kullanılarak yapılan multipleks-PCR analizleriile izolatların mat tipi dağılımları belirlenmiştir. Mat1-1/Mat1-2 dağılım oranlarıyörelere göre önemli farklılık gösterirken, çalışılan 7 yöreye ait toplam 116 izolattagenel sonucun %59.5 Mat1-1 ve %40.5 Mat1-2 olduğu görülmüştür. Dünyada ilkrapor teşkil edecek olan yabani nohut türü Cicer pinnatifidum'da bulunan A. rabieiizolatlarının mat tipi ise Mat1-2 olarak belirlenmiştir. Oldukça korunmuş bölgelerolarak bilinen mat genlerinin sekans analizleri gerçekleştirilmiştir ve bu genlerdefarklı yörelere ait izolatlar arasında %90 ve üzerinde benzerlik olduğu tespitedilmiştir. Mikrosatellit DNA analizleri ile izolatlar arasında polimorfizmsaptanmıştır. A. rabiei izolatlarında vejetatif uyumlu grupları belirlemek üzereyapılan çalışmalarda nit mutantı tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Ascochyta rabiei (Pass.) Labr. is a host-specific fungal phytopathogen and causesserious problems on chickpea. In this study, mating type distributions, genomic DNApolymorphisms, vegetative compatible groups were investigated, and Mat geneswere sequenced for A. rabiei isolates occurred in Southeastern Anatolia which hasorigin areas of chickpea.Multiplex PCR with A. rabiei MAT-specific PCR primers was used to determine themating type of isolates of A. rabiei. Whereas Mat1-1/Mat1-2 ratio was beingdifferent to provinces, of 116 isolates of A. rabiei from 7 provinces tested, 59,5%were Mat1-1 and 40,5% were Mat1-2. A. rabiei isolates from wild chickpea speciesCicer pinnatifidum which is the first report in the world were Mat1-2. Mat geneswhich are known very conserved were sequenced and it was determined that amongisolates from different regions resembled 90% and upper to these genes sequences.Polymorphism was detected among isolates with microsatellite DNA analyses. Invegetative compatible group analyses, it was not determined nit mutants for A. rabieiisolates tested.