Sıcak çermik travertenleri ve Ulaş-Akkaya sölestit madeni'nin (Sivas) sismik kırılma yöntemi kullanılarak araştırılması
Investigation of sicak çermik travertines and Ulaş-Akkaya celestite mine (Sivas)using seismic refraction metod
  1. Tez No: 181755
  2. Yazar: ÖZEL AÇIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİR ÖVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik kırılma yöntemi, Elastik parametreler, Zemin taşıma gücü, SıcakÇermik travertenleri, Seismic refraction method, Elastic parameters, Ground bearing capacity, SıcakÇermik travertines
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma kapsamında, öncelikle Sivas ili Sıcak Çermik bölgesinde yer almakta olanTepe Çermik yöresindeki alüvyal örtü ile kaplı travertenlerin yeraltı morfolojisinin ortayaçıkarılması ve bu travertenlerle Üst Miyosen-Alt Pliyosen yaşlı İncesu Formasyonu'nun ilişkisininbelirlenmesi ve daha sonra Akkaya yöresindeki (Sivas) Barit Maden Türk Anonim Şirketi'ne aitolan sölestit ocağından elde edilen cevherin ocaktan nakledilmesi esnasında nakliye araçlarınıngeçeceği yolların taşıma gücünün belirlenmesi amaçlanmıştır.Sıcak Çermik bölgesindeki travertenlerin yeraltı morfolojisinin ortaya çıkarılması vebunların Üst Miyosen-Alt Pliyosen yaşlı İncesu Formasyonu'nun ilişkisinin belirlenmesi amacıylasismik kırılma çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma sonucunda elde edilen tabakaların sismikhız ve kalınlık değerleri kullanılarak travertenlerin topoğrafik özellikleri belirlenmiştir.Yöntem ayrıca Akkaya yöresindeki (Sivas) Barit Maden T.A.Ş.'ye ait olan sölestitocağındaki yolların taşıma gücü değerlerinin belirlenmesi içinde yapılmış, elde edilen sismik hızdeğerleri ile yollara ait elastik parametre ve taşıma gücü hesaplamaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, revealing the underground morphology of the allviumcover Tepe Çermik travertines (Sıcak Çermik-Sivas) and determining their relations betweenLower Miocene-Upper Pliocene aged İncesu Formation were initially aimed. Afterwards,determining the ground bearing capacity of the roads which is used by the heavy trucks forcarrying the celestite ore out of the Barit Maden T.A.Ş. celestite mine (Akkaya-Sivas) is alsoaimed.Seismic refraction method is used for revealing the underground morphology of thealluvial covered Tepe Çermik travertines (Sıcak Çermik-Sivas) and determining their relationsbetween Lower Miocene-Upper Pliocene aged İncesu Formation. By using the seismic wavevelocity and thickness values of the layers, the palaeotopographic features of the travertines weredetermined.The method is also used for determining the ground bearing capacity values of the roadsof Barit Maden T.A.Ş. celestite mine (Akkaya-Sivas). The seismic wave velocities are used forcalculating the elastic parameters and the ground bearing capacity.