Farklı çelik lif tipi ve miktarının beton özelliklerine etkisi
The effect of different steel fiber type and amount on properties of concrete
- Tez No: 181924
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ÜNAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Beton, Lif, Şekil Değiştirme, Enerji YutmaKapasitesiiv, Concrete, Fiber, Deformation, Energy Absorptioniv
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, çelik lif katkılı betonlarda farklı lif tipinin ve lif miktarınınmekanik özellikler üzerindeki etkisi araştırılmıştır.Beton üretiminde maksimum agrega çapı 22 mm olan dört farklı tane boyutlarındaagrega kullanılmıştır. Çimento dozajı 325 kg/m3, su / çimento oranı 0,60 ve MR50SR priz geciktirici orta akışkanlaştırıcı beton katkı maddesi çimento ağırlığının%1 oranında kullanılmıştır.Karışımlarda lif miktarı 0(kontrol), 15, 30, 45 ve 60 kg/m3 olarak 5 farklı seriüretilmiştir. Çalışmada 10x10x35 cm3 prizma numuneler ve Ã15x30 cm silindirnumuneler kullanılmıştır. Üretilen numunelere iki farklı lif eklenmiştir. 7, 28 ve56 günlük Prizma numuneler üzerinde eğilme dayanımı, silindir numunelerüzerinde de basınç dayanımı deneyleri yapılmıştır. Ayrıca 28 günlük silindirnumunelerde basınç dayanımları esnasında yük-kısalma ölçümleri yapılarakgerilme-şekil değiştirme eğrileri belirlenmiştir.Deneysel çalışmalar sonucunda özellikle (büyük) lif katkılı betonlara katılan lifmiktarının artması ile eğilme dayanımı ve şekil değiştirmelerinde artışgözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of different steel fiber types and amount of steel fiber onmechanical properties was investigated in fiber reinforced concretes. In mixes fivedifferent groups were designed as 0 (control), 15, 30, 45 and 60 kg/m3. Fourdifferent courses which were max. 22 mm in diameters were used. Cement dosagewas 325 kg/m3 and water/cement ratio was stable as 0,60 and superplasticeradmixture as far as %1 of cement dosage was used. In this article, the effect ofsteel fibers in the compressive strength, inelasticity of concrete and energyabsorption has been studied. And some mechanical properties like flexural stressand damage resistance of SFRC under the freeze-thaw cycles were tested on prismspecimens. The result of experimental investigations on the behavior of SFRC andplain concrete is that specimens having different fiber types and volumes havemore strain under the stress and energy absorption than plain concrete.