Doğal yapı malzemelerinde kaymazlık testi ve kayma direncinin belirlenmesi
Determination of slip resistance and sliness natural stones
  1. Tez No: 181925
  2. Yazar: SEVGİ GÜRCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ SARIIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal taş, kayma açısı, DIN standardı, ıslak zemin.i, Natural stone, slipping angle, DIN standard, wet floor.i
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüz modern mimarisinde doğal taşlar, yapı ve kaplama malzemesiolarak yaygın kullanım alanına sahiptir. Bu özelliğinden dolayı üretimaşamasından nihai ürün elde edilene kadar geçen sürede doğal taşlarınkalitesi büyük önem taşımaktadır. Son yıllardaki doğal taş ihracatınaparalel olarak kalite ile ilgili belirleyici standartlar üreticilerdenistenmektedir.Bu çalışmada, nihai ürün haline gelmiş doğal taşların kullanımıaşamasında büyük önem taşıyan kayma direncinin belirlenmesiincelenmiştir. Söz konusu doğal taşlar, farklı boyutlarda ve farklı yüzeyişlemeleri dikkate alınarak, DIN 51097 ?Çıplak Ayakla Gezilen IslakZeminlerde Kayma Açısının Belirlenmesi? standardına göre kayma açılarıhesaplanmıştır. Bunun yanında doğal taşların fiziksel özelliklerinden ÖzgülKütle, Birim hacim Kütle deneyi DIN EN 1936, Su Emme deneyi DIN EN13755 ve mekanik özelliklerden Tek Eksenli Basınç Dayanım deneyi DINEN 1926, Eğilme Dayanım deneyi DIN EN 12373 göre belirlenmiştir.Doğal taşların kimyasal analizleri XRF yöntemi kullanılarak belirlenmiş vemineralojik-petrografik özellikleri de incelenerek kayma açısına etkileribelirlenmiştir.Tüm bu özellikler belirlendikten sonra, doğal taşların çıplak ayakla gezilenıslak zeminlerdeki kullanım alanlarına yönelik olarak DIN 51097 göresınıflandırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today?s modern architecture, natural stones are extensively used asconstruction and coating materials. For this reason quality of naturalstones from production to final product stage is important. Parallel withnatural stone exportation in last years, some characteristic standardsabout their quality are required by producers.In this study determination of slipping resistance that is significant duringdesign stage of natural stones which became final products wasexamined. Slipping angles of natural stones in question were calculatedaccording to DIN 51097 standard ?Determination of Characteristic ofBarefoot Wandered Wet Places that Prevents Slipping? by taking intoaccount different dimensions and surface treatment. Beside this physicaland mechanical characteristics of natural stones were determinedaccording to DIN standardof DIN EN 1936, DIN EN 13755, DIN EN 1926,DIN EN 12372. Chemical analysis (XRF methods) and mineralogical -petrographical characteristics were also examined and their effects onprevention of slipping were determined.After all these characteristics were determined, natural stones used wereclassified according to field of use in barefoot wandered wet floors.