Bor karbür esaslı seramik metal kompozitlerinin ultrases dalga hız metodu ile ortalama tanecik boyutlarının tayini
The mean grain size determination by ultrasonic velocity technique in basic boron carbide of ceramic metal composites
- Tez No: 181926
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIDVAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Materyal karakterizasyonu, Tane boyut, Ultrasonik dalga hız, Bor Karbür, Material Characterization, Grain Size, Ultrasonic wave velocity, Boron Carbide
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada Ultrases dalga hız metodu kullanılarak Bor karbür ( B4 C )-Alüminyum(Al)-Nikel(Ni) tozlarından oluşturulan seramik metal kompozitleri 2-4 MHz'lik transducerkullanarak tane boyut dağılımının belirlenmesi amaçlanmıştır. Numuneler 1200ºC'den1350ºC'ye değişen farklı sıcaklıklarda Argon atmosferinde sinterlenmiştir. Ultrasonik hız-tane boyut temel grafiği 4 Mhz ultrasonik transducer kullanarak oluşturulmuştur. SonuçlarSEM'den elde edilen tane boyut dağılımıyla karşılaştırılmıştır. Sinterleme işlemi sonrası SEM(Taramalı Elektron Mikroskop), EDX (Enerji Açılımlı X-ışını Spektrometresi) ve XRD (X-Ray Diffraction) analizleri yapılmıştır. Ayrıca electroless metoduyla nikel kaplanan B4 Ctozlarının seramik-metal kompozit üretimi gerçekleşmiştir.Bu çalışmada seramik-metal kompozitleri elde etmek için bor karbür tozu, alüminyum venikel tozu kullanılmıştır. B4 C + Al kompozit örnekleri %50 B4 C ve %50 Al kullanarakhazırlanmıştır, B4 C + Al + Ni kompozit örnekleri %50 B4 C , %25 Al ve %25 Ni karıştırılarakhazırlanmıştır. Tozlar 16,4 mm yarıçaplı kalıpta yerleştirilerek 200 bar basınçta bir hidrolikpres kullanarak preslenmiştir. Numuneler tüp fırında argon gazı atmosferinde 1200ºC,1300ºC ve 1350ºC sıcaklıkta sinterlenmiştir.Bu çalışma numunelerin ortalama tane boyut ve ultrasonik hız ilişkisini göstermektedir.Sonuçlar hesaplanan ve deneysel tane boyut değerlerinin % ~3.5'dan daha az değere sahipolduğunu göstermektedir. Kısaca, kompozit örneklerimizin ultrasonik hızlarının numunelerinortalama tane boyut değerleriyle arttığını görüyoruz.
Özet (Çeviri)
In this study, the mean grain size of ceramic-metal composites, made from boron carbide( B4 C )-aluminium (Al)-nickel (Ni) powders, has been determined with ultrasonic velocitytechnique by using 2 and 4 Mhz transducers. Samples were sintered at different temperaturesranging from 1200ºC to 1350ºC in Argon atmosphere. Ultrasonic velocity-grain size mastergraph was plotted using 4 Mhz ultrasonic transducer. The results were compared to the meangrain size obtained from SEM (Scanning Electron Microscopy) images. SEM (ScanningElectron Microscopy), EDX (Enerji Açılımlı X-ışını Spektrometresi) ve XRD (X-RayDiffraction) analysis are used after sintering process. . The production of ceramic metalcomposites using B4 C powders plated with Ni by electroless method were also attempted.In this work, the ceramic-metal composites were obtained by using Aliminium and Nickelwith boron carbide powders. In B4 C + Al composite sample was prepared by mixing %50B4 C and %50 Al, and in B4 C + Al + Ni composite samples were composed by mixing%50 B4 C , %25 Al and %25 Ni. Powders were placed in a 16,4 mm diameter mold andpressed using a hydraulic press at a pressure of 200 bar. Samples were sintered attemperatures of 1200ºC, 1300ºC and 1350ºC with Ar gas atmosphere in tube furnace.This work has shown the relation of ultrasonic velocity and average grain size of samples.Results shows that calculated and experimental mean grain size values have less than ~3,5 %difference. In Addition, we see that ultrasonic velocities of our composite samples areincreasing with average grain size of samples.