Sarıkum gölü makrobentik faunası üzerine bir araştırma
A study on the macrobenthic fauna of lake Sarıkum
- Tez No: 181973
- Danışmanlar: Y.DOÇ. ÖZTEKİN YARDIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sarıkum Gölü, Makrobentik fauna, Organik Madde, Sediman Analizi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kasım 2004-Ekim 2005 tarihleri arasında yürütülen bu çalışmada, Sinop İli SarıkumGölü makrobentik omurgasız faunası incelenmiştir. Örnekler, belirlenen 4 istasyondanaylık toplanmıştır. Haziran, Ağustos ve Eylül aylarına ait örnekleme olumsuz havaşartlarından dolayı gerçekleştirilememiştir. Toplanan örneklerin morfolojik özellikleri veanatomik yapıları, ışık mikroskobu altında incelenip sistematik pozisyonlar tür düzeyindesaptanmıştır.Araştırma bölgesinin sıcaklık, tuzluluk, pH ve oksidasyon redüksiyon değerleriölçülerek, istasyonlara ait dip yapısını tespit etmek amacıyla sediman örnekleritoplanmıştır. Bu çalışma sonucunda 46 bentik tür tespit edilmiştir. Bunlardan 6 türGastropoda, 7 tür Bivalvia, 10 tür Insecta, 13 tür Crustacea, 2 tür Polychaeta, 8 türOligochaeta sınıflarına aittir.Sarıkum Gölü'nde şimdiye kadar Oligochaeta'ların varlığı bildirilmemişolduğundan Heterochaeta costata, Nais elinguis, Paranais litoralis, Tubifex tubifex,Potamothrix hammoniensis, Paranais frici, Limnodrilus udekemianus, Lumbriculusvariegatus türleri Sarıkum Gölü için yeni kayıt niteliğini taşımaktadır. Genel olarakSarıkum Gölü makrobentik faunasında tanımlanan türlerin çoğunluğunun euriformorganizmalar olduğu gözlemlenmiştir.Yapılan organik madde ve oksidasyon-redüksiyon ölçümleri sonucunda 1 numaralıistasyonun organik madde bakımından düşük, 4 numaralı istasyonun ise organik maddemiktarının yüksek olduğu belirlenmiştir. İstasyonlardan okunan değerler aylara göredeğişiklik göstermiştir. Genellikle değerler sıfıra yakın olup, pozitiftir. Kasım ayındaokunan değerler de negatif çıkmıştır. Ancak 3 numaralı istasyon değerleri hem Kasım hemde Aralık ayında negatif yönde daha büyüktür.
Özet (Çeviri)
In this study, which was carried out between November 2004 and October 2005,the fauna of macrobenthic invertebrates of Lake Sarıkum in Sinop. The samples werecollected from four designated points monthly. The samplings in June, August andSeptember weren?t carried out because of bad weather conditions. The morphologicalspecifications and anatomic structures of the collected samples were examined under alight-microscope and the systematic positions were established according to species.The temperature, salinity, pH and reduction of oxidation values of the researcharea were measured, and sediment samples were collected in order to fix the structure ofthe bottoms of the designated points. As a result of this study, 46 benthic species weredetermined. Of these species, six are classified in Gastropoda, seven in Bivalvia, ten inInsecta, thirteen in Crustacea, two in Polychaeta and eight in Oligochaeta.Since Oligochaetae haven?t been reported to exist in Lake Sarıkum so far, thespecies Heterochatea costata, Nais elinguis, Paranais litoralis, Tubifex tubifex,Potamothrix hammoniensis, Paranais frici, Limnodrilus udekemianus and Lumbriculusvariegatus are qualified to be newly recorded ones. It was generally observed that mostof the species identified in the macrobenthic fauna of Lake Sarıkum are euriformorganisms.As a result of the measurements of organic matters and reduction of oxidation, itwas determined that the first designated point is low and the fourth one is high inorganic matter quantity. The values read at the points were different monthly. Thevalues were generally near zero and positive. But the values read in November werenegative. However, the values at the third point were greater in the negative way both inNovember and in December.Keywords : Lake Sarıkum, Macrobenthic Fauna, Organic Matter, Sediment Analysis