K4LiH3(SO4)4 ve (NH4)4LiH3(SO4)4 karışık tuzlarının epr tekniği ile incelenmesi
Investigation of mixed salts K4LiH3(SO4)4 and (NH4)4LiH3(SO4)4 with epr technique
- Tez No: 181974
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: EPR, ESR, VO2+ iyonu, Moleküler-orbital parametreler, Çift tuzlar, EPR, ESR, VO2+ ion, Molecular-orbital parameters, Double salts
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, VO2+ iyonu katkılandırılmış lityum tetrapotasyum trihidrojentetrasulfat, K4LiH3(SO4)4 (KLHS) ve lityum tetraamonyum trihidrojen tetrasulfat,(NH4)4LiH3(SO4)4 (ALHS) tek kristalleri EPR spektroskopisi ile incelendi. Tekkristallerin oda sıcaklığında alınan spektrumlarının analizi bir bilgisayar programıkullanılarak yapıldı.KLHS tek ve toz kristali ile ALHS tek kristalinin spektrumları içinspektroskopik yarılma faktörü ve aşırı ince yapı sabitleri hesaplandı. Her iki kristal içing ve A eksensel simetrik bulundu. KLHS tekspin-Hamiltoniyen parametrelerikristalinin simetrisi tetragonaldir. Bu tek kristalde dört site gözlendi. ALHS tek kristalide tetragonal simetriye sahiptir. Bu tek kristalde iki site gözlendi. VO2+ iyonunun,KLHS kristal örgüsünde K+ iyonunu, ALHS kristal örgüsünde (NH4)+ iyonu ile yerdeğiştirdiği belirlendi. Bağ yapısı hakkında bilgi veren, dalga fonksiyonu moleküler-orbital parametreleri hesaplandı.
Özet (Çeviri)
In this study, VO2+ ion doped lithium tetrapotassium trihydrogen tetrasulfateK4LiH3(SO4)4 (KLHS) and lithium tetraammonium trihydrogen tetrasulfate(NH4)4LiH3(SO4)4 (ALHS) single crystals were investigated by EPR spectroscopy. Theanalyses of spectra of single crystals at room temperature were made using a computerprogram.The spectroscopic splitting factor and hyperfine coupling constants werecalculated for KLHS single crystal and powder spectra with ALHS single crystalspectra. The spin-Hamiltonian parameters, g and A were found to be nearly axiallysymmetric for both of the crystals. The symmetry of the KLHS single crystal istetragonal. Four sites were observed in this single crystal. Also ALHS single crystalbelongs to tetragonal symmetry. Two sites were observed in this single crystal. It isdetermined that VO2+ ion replaces with K+ ion in the KLHS host lattice and (NH4)+ ionin the ALHS host lattice. Molecular-orbital parameters of wave function werecalculated which give information about the structure of the bond.