Portakal ( Citrus sinensis l.) kabuğundan boyarmadde ekstraksiyonu: selülozik ve protein boyamadaki kullanılabilirliği
Extraction of dyestuff from orange (Citrus sinensis l): usage of selluoz and protein fabrics
- Tez No: 182029
- Danışmanlar: PROF.DR. ADEM ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Portakal kabuğu, mordan, boyar madde, yün, pamuklu kumaş, tüylü deri, Orange, mordant, dyestuff, wool, cotton, feathered- leather
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada kurutulmuş, boyar madde elde etmek için portakal (Citrus sinensisL.) kabuğu öğütülerek sulu ortamda ekstre edildi. FeSO4.7H2O, ZnCl2.2 H2O,AlK(SO4)2.12 H2O, SnCl2. 2 H2O, CuSO4.2 H2O, K2Cr2O7, Mn(CH3COO)2 gibi çeşitligeçiş elementleri tuzları mordan maddesi olarak kullanılarak yün, tüylü deri ve pamuklukumaş numuneleri değişik pH'larda ön mordanlama, birlikte mordanlama ve sonmordanlama boyama yöntemlerine göre boyandı. Bu yöntemlere göre 90 0C de pH= 2-4ve pH= 6-8 de 84 adet yün numunesi, 95 0C de pH= 2-8 de 42 adet pamuklu kumaşnumunesi boyandı. Bununla birlikte ön mordanlama, birlikte mordanlama ve sonmordanlama yöntemlerine göre 45-50 0C de pH=4,5-8 de 42 adet tüylü deri numunesiboyandı. Ayrıca ön mordanlama ve son mordanlama yöntemlerinde kullanılan metal tuzlarıile oluşturulan komplekslerin kararlılık enerjileri Hyper Chem programı yardımı ilebelirlenerek en kararlı ve en kararsız kompleksler tespit edildi. Renk kodları ve haslıktestleri yapılarak en uygun boyama şartları belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this present work, dried orange ( Citrus sinensis L.) skins were extracted bygrinding at aqua medium to obtain dyestuff. Wool, feathered leather and cotton sampleswere dyed using the pre- mordanting, together mordanting and last mordanting methods atvarious pH ranges using the various transition metal salts such as FeSO4.7H2O, ZnCl2.2H2O, AlK(SO4)2.12 H2O, SnCl2. 2 H2O, CuSO4.2 H2O, K2Cr2O7, Mn(CH3COO)2.According to the these metods , 84 numbers of wool samples were dyed at pH= 2-4 andpH= 6-8 at 90 0C.However, 42 numbers of cotton samples were dyed at pH= 2-8 at 95 0C.42 numbers of feathered- leather samples were dyed using pre- mordanting, togethermordanting and last mordanting metods at pH= 4,5-8 at 45-50 0C . In addition, stabilityenergy formed by transition metal salts were determined by using Hyper Chem programand the most stabile and the most unstable complexes were identificated. The best properdyeing conditions were performed being made by colour codes and fastness analyses.