GLİ müessesesi açık ocaklarında çalışan elektrikli ekskavatörlerin yükleme performanslarının istatistiksel süreç kontrol yöntemi ile denetlenmesi
Eveluation of loading parameters for electrical excavators working in western lignite enterprise utilizing the method of statistical proces control
- Tez No: 182047
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ŞENSÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: statistiksel Süreç Kontrol Yöntemi, Kontrol Grafiği, Süreç Kararlılığı, Süreç Yeterliliği, Süreç Yeterlilik ndeksleri, Control Chart, Method of Statistical Process Control, Process Capability, ProcessCapability Indexes, Process Stability
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma ile Türkiye Kömür şletmeleri (TK ) Garp Linyitleri şletmesi (GL )Müessesesi açık ocaklarında çalışan elektrikli ekskavatörlerin yükleme parametrelerininistatistiksel olarak kontrol altında olup olmadığı denetlenmiştir. Bu amaçla, 170 stonluk dekapajkamyonlarının yükleme değerleri kullanılarak yapılan çalışmada, 2005 yılı yükleme tonajlarınınsüreç kararlılığı ve süreç yeterliliği incelenmiştir. Süreç kararlılık analizi, yükleme tonajlarınınortalama ve değişim aralığı grafikleri dikkate alınarak yapılmıştır. Süreç yeterlilik analizi iseyine yükleme tonajlarının yeterlilik indeksleri kullanılarak yapılmıştır.Ekskavatörlerin 2005 yılı yüklemelerinin kararsız ve yetersiz olduğu görülmüş olup2006 yılında süreci kararlı ve yeterli hale getirebilmek için çalışmalar yapılmıştır. Tümpersonele iki aşamalı eğitim verilmiş ve çalışmalar neticesinde başarılı olunmuş, süreç kararlı veyeterli hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the electrical ekscavators working in open pits of Western LigniteEnterprise to determine whether loading parameters is under control or not. Fort this purpose,the process stability and capability of the overburden trucks with the payload of 170 shorttonnes capacity were investigated for the year 2005. Proces stability analysis was carried out bytaking the average and the range control charts. Proces capability analysis was also realized byconsidering capability indexesIn 2005, the loading parameters of electrical excavators were found to be instable andincapable in comparison with the year 2006. Some works were realized in order to make theprocess stable and capable. Therefore, all mine workers were taken under the education processtwice.