Çift geçişli l-bandı erbiyum katkılı fiber amplifikatör (l-edfa) tasarımı ve karakterizasyonu
Desing and characterization of double-pass l-band erbium doped fiber amplifier (l-edfa)
  1. Tez No: 182050
  2. Yazar: ŞEREF YUVKA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ALTUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: C-band EDFA, L-band EDFA, Erbium doped fiber, Erbium doped fiber amplifier
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada 980 nm'de, iki yönlü pompalanmış bir çift geçişli L-bandı EDFA'nıntasarımı ve deneysel karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan çift geçişli L-bandıEDFA'nın performans parametreleri, Optiamplifier 4.0 simülasyon programı yardımıyla teorikolarak analiz edilmiştir. Daha sonra, laboratuar ortamında deneysel olarak gerçekleştirilerekkazanç ve gürültü performansı karakterize edilmiştir. Teorik simülasyon sonuçları ve klasik tekgeçişli L-EDFA'nın deneysel performansı ile kıyaslanan çift geçişli L-EDFA tasarımınınkazanç, gürültü faktörü ve pompalama verimi performansı açısından önemli ölçüde iyileştirmesağladığı tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler : C-bandı EDFA, L-bandı EDFA, Erbiyum katkılı fiber, Erbiyum katkılıfiber amplifikatör
Özet (Çeviri)
In this study the design and experimental characterisation of a bidirectionally pumpeddouble-pass L-band EDFA is realized.First the performance parameters of the double-pass L-band EDFA designed are theoretically analyzed using Optiamplifier 4.0 simulation program.Then it is realised experimentally in laboratory environment and its gain and noiseperformances are characterized. It was shown that the double-pass design of L-Bandı EDFAthat its performance is compored with the theoretical simulation results and the experimentalperformance of a conventional single-pass L-EDFA design, have shown a significantimprovement in terms of gain, noise figure and pumping efficiency performances.