Fırnız çayı (Kahramanmaraş)'nın fiziko-kimyasal ve bazı biyolojik (bentik makroinvertebrat) özellikleri
Physico-chemical and some biological (bentic macroinvertebrate) features of Fırnız stream in Kahramanmaraş
  1. Tez No: 182102
  2. Yazar: NAZMİYE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEMİL KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fırnız Çayı, fizikokimyasal özellikler, bentikmakroinvertebrat, Kahramanmaraş, Fırnız Stream, physico-chemical features, Bentic macroinvertebrate, Kahramanmaraş
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışma, Fırnız Çayı(Kahramanmaraş)'nda Mart 2002 ve Şubat 2003tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışma süresince tespit edilen iki istasyondan her ay suörnekleri alınmış ve ortalama değerler her iki istasyonda sırasıyla pH (8.54-8.50),çözünmüş oksijen (5.32-5.23 mg/l), Na (0.93- 0.92 mg/l), Cl (7.34-7.41 mg/l), NH4-N(0.053-0.036 mg/l), NO2-N(0.023-0.018 mg/l), NO3-N (0.854-0.665 mg/l), Mg (8.46-8.66mg/l), Ca (34.68-33.36 mg/l) olarak bulunmuştur. Su kirliliği mevzuatında bildirilenkıta içi su kalite standartlarına göre Fırnız Çayı'nın yüksek kaliteli su standardındaolduğu tespit edilmiştir.Fırnız Çayı'nda 14 makroskabik omurgasız takson tamımlanmış ve bunlarınColeoptera, Tricoptera, Ephemeroptera, Plecoptera, Decapoda, Bivalvia ve Gastropodagruplarına dahil olduğu belirlenmiştir. Sıklık ve baskınlık analiz sonuçlarına göre iseher üç istasyonda Hydropsyche sp., Perla sp. ve Gammarus sp. en sık ve baskın olantaksonlardır. Benzerlik analiz sonuçları, Fırnız Çayı'ndaki her üç istasyondakiorganizma gruplarının benzer olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study was carried out between March, 2002 and Fabruary, 2003. Duringthe study, the water samples were periodically taken from two stations in every mounth.The measured data were given from two station are in the following: pH (8.54-8.50),disolved oxygen(5.32-5.23 mg/l), Na (0.93- 0.92 mg/l), Cl (7.34-7.41 mg/l), NH4-N(0.053-0.036 mg/l), NO2-N(0.023-0.018 mg/l), NO3-N (0.854-0.665 mg/l), Mg(8.46-8.66 mg/l), Ca(34.68-33.36 mg/l). From the all physical and chemical characteristics points of view,based on the inland water quality standards declared in water pollution law, it isobvious that the river has a hig water qualitiy standard.A total of 14 macroscobical invertebrates taxa representing Coleoptera,Tricoptera, Ephemeroptera, Plecoptera, Decapoda, Bivalvia and Gastropoda wasidendified in Fırnız stream. According the analyzed results of frequency anddominance all three station Hydropsyche sp., Perla sp. and Gammarus sp. species are themost frequency and dominance species. Smiliarity analysis results show that,invertebrate groups are similar in the all tree stations in the Fırnız stream.