Gemlik zeytin çeşidinde biyolojik olarak şelatize edilmiş KNO3 (potasyum nitrat), ZnSO4 (çinko sülfat) ve MgSO4'ün (magnezyum sülfat) yapraktan uygulanmasının ve plastik malç uygulamasının vegetatif gelişmeye ve meyve verimine etkisi
Effects of foliar applications of the fertilizers chelated with KNO3, ZnSO4, and MgSO4 biologically and plastic mulching on vegetative growth and fruit yield in gemlik olive variety
- Tez No: 182105
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. YUSUF NİKPEYMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zeytin, malç, yaprak gübresi.III, Olive, mulching, foliar fertilization.IV
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada Gemlik Zeytin çeşidinde sitrik asitle şelatize edilmiş KNO3(Potasyum Nitrat), ZnSO4 (Çinko Sülfat) ve MgSO4'ün (Magnezyum Sülfat)yapraktan uygulanmasının ve siyah plastik malç uygulamasının ağaçların vegetatifgelişmelerine, meyve verim ve kalitesine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Yaprakgübresi uygulaması, 3000 ppm ve 6000 ppm dozlarında, birinci uygulamasonbaharda (Ekim) olmak üzere uygulanmıştır. Ekim ayını takip eden diğer yaprakgübresi uygulamaları; çiçeklenmeden önce (Mart), çiçeklenme döneminde (Haziran)ve meyvelerin yağ biriktirdiği dönemde (Ağustos) ağaçlara uygulanmıştır. Heryaprak gübresi uygulamasından 40-45 gün sonra dört dönemde zeytin ağaçlarındavegetatif ölçümler yapılmıştır ve yaprak örnekleri alınmıştır. Ağaçlara plastik malçuygulaması Haziran ayında sulamanın başlamasıyla yapılmıştır. Meyvelerdepomolojik incelemelerin yanında rutubet ve bitki besin maddesi analizleri yapılarak;meyvelerde % yağ miktarları belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda vegetatifgelişmeye malç ve 6000 ppm' lik yaprak gübresi uygulanmış ağaçların olumlu etkilerigörülürken; meyve kalitesine de meyve iriliğini arttırdığı tespit edilen sadece malçuygulanmış ve bunu takiben sadece 6000 ppm' lik yaprak gübresi uygulanmışağaçların olumlu etkileri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objectives of the study were to characterize effects of foliar applications ofthe fertilizers which chelated with KNO3, ZnSO4, and MgSO4 using with citric acidand black plastic mulching on vegetative growth, fruit yield and quality in Gemlikolive variety. Foliar nutrition (3000 and 6000 ppm) was applied four times per yearand the first spraying was made in September. The latter sprayings was applied onolive trees before onset of flowering (March), during flowering (June) and during theperiod of oil accumulation in fruit. After each sprayings, 40 to 45 days later vegetativemeasurements were done leave samples were taken, and this was done three moretimes with the same intervals. Plastic mulching was applied at the start of irrigationin June. Afterwards, effects of foliar nutrition application and plastic mulching wereinvestigated on fruit yield and quality. Besides pomolojical assessments, oil content ofolive fruit was measured with help of moisture and nutrition measurements of thefruit. The results indicated that mulching and foliar sprayings with 6000 ppm leadedto improvement of fruit quality and fruits size. Trees which are applied mulch andfoliar sprayings with 6000 ppm effected vegetative growth favourable.