Seçilmiş denim kumaş ve dikiş ipliklerinde yıkama işleminin dikiş performansı üzerindeki etkisi
Effects of washing process on sewing performance at selected denim fabrics and sewing threads
- Tez No: 182126
- Danışmanlar: Y.DOÇ. YASEMİN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dikiş Randımanı, Dikiş Büzgüsü, Denim Kumaş, Dikiş İpliği, Dikiş Kalitesi, Yıkama, Korelasyon Analizi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, çeşitli denim kumaş ve dikiş ipliği özelliklerinin, giysilerin dikişkalitesine etki eden en önemli parametreler olan dikiş randımanı ve dikiş büzgüsüneolan etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, 5 farklı denim kumaş ve 8 farklı dikiş ipliğikullanılmıştır.Denim mamullerde en önemli proses aşamalarından biri olan yıkamaişlemlerinden bahsedilerek yıkama prosesinin, giysinin dikiş kalitesi veperformansına olan etkileri araştırılmıştır.Yıkama öncesi ve sonrasında dikiş randımanı ile dikiş büzgüsü arasındapozitif korelasyonlar tespit edilmiştir. Yapılan korelasyon analizleri sonucunda, dikişrandımanına etki eden önemli kumaş ve dikiş ipliği parametreleri olarak dikiş ipliknumarası, kumaş ağırlığı, çözgü ve atkı iplik numarası, çözgü sıklığı, atkı ve çözgükumaş kopma ve uzama değerleri bulunmuştur. Dikiş büzgüsüne etki eden önemlikumaş ve dikiş ipliği parametreleri ise; kumaş ağırlığı, çözgü ve atkı iplik numarasıve atkı sıklığı olarak saptanmıştır.Sonuçlar incelendiğinde; hafif denim kumaşların spun polyester ve corespundikiş iplikleri ile dikilmesi gerektiği, ince corespun ve merserize pamuk dikişipliklerinin denim kumaşların dikiminde uygun olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the properties of denim fabrics and sewing threads to seamefficiency and seam pucker were investigated. For this purpose, five different denimfabrics and eight different sewing threads were used.Washing process in denim garments which is one of the most importantoperation was discussed and the effects of washing process to denim garments? sewingquality and performance were investigated.Positive correlations were obtained before washing and after washing betweenseam efficiency and seam pucker. At the results of correlation analysis; sewing threadnumber, fabric weight, warp and weft yarn number, warp yarn density, warp andweft fabric breaking strength and extension were found as some of the importantfabric and sewing thread?s parameters to seam efficiency. The important parametersof fabrics and sewing threads to seam pucker are fabric weight, warp and weft yarnnumber and weft yarn density.Results showed that light denim fabrics should be sewn by corespun and spunpoliester sewing threads. Also, fine corespun sewing threads and mercerized cottonsewing threads should not be used in denim fabrics.Key Words : Seam Efficiency, Seam Pucker, Denim Fabric, Sewing Thread, Washing,Correlation Analysis