Flueggea anatolica gemici'nin doğal yayılışı, bazı biyolojik ve ekolojik özellikleri üzerine araştırmalar
The studies on native range, some biological and ecological characteristics of Flueggea anatolica gemici
- Tez No: 182125
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT DERYA AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Flueggea anatolica, Kadıncık Çalısı, Doğal Yayılış, BiyolojikÖzellikler, Ekolojik ÖzelliklerII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Flueggea anatolica Gemici, ülkemizde yakın zamanda bulunan Tersiyer orijinlirelikt ve endemik bir çalı türüdür. Bu tür yakın gelecekte kaybolma tehlikesi ile karşıkarşıya bulunduğundan, IUCN tehlike kategorilerine göre ?CR? (çok tehlikede)kategorisindedir. Adana-Kozan Gedikli köyünde bu türe ait yeni bir yayılış alanıtespit edilmiştir. Türün tip örneğinin toplandığı Kadıncık populasyonu ile yeni tespitedilen Gedikli populasyonunda türün gövde formu, kök yapısı, büyümesi, türe aitfenolojik gözlemler, çalışma alanlarına ait iklim özellikleri, jeolojik temel ve toprakyapısı, tür üzerinde etkili olan biyotik ve abiyotik faktörler ile birlikte yayılışgösterdiği odunsu taksonlar araştırılmıştır.Bu tür çok gövdeli bir çalı olup, kazık kök sistemi geliştirmektedir. Türünbüyümesi ilk yıllar için hızlı olmakla birlikte, fazla boylanmamaktadır. Gövde vekütük sürgünü verme yeteneği oldukça yüksektir. Işık isteği yüksektir. Tür, genelliklegölgeli bakılarda yayılış göstermektedir. Tohumla ve çelikle üretilebilmektedir. Buamaçla tohumları Eylül ve Ekim aylarında toplanabilir. Bu tür, hem derintopraklarda hem de karstik alanlarda kaya çatlakları arasında yetişebilmektedir.Hafif alkalen özellikteki kumlu balçık ve balçık topraklarda bulunmaktadır. Türüzerindeki en ciddi tehlike yangındır. Maki vejetasyonu içerisinde tipik maki bitkilerive maki içerisinde yayılan diğer odunsu taksonlarla birlikte bulunmaktadır. Bu türünmevcut doğal yayılış alanları ve genetik çeşitliliği korunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Flueggea anatolica Gemici that was discovered about a decade ago is a relictand endemic shrub remnant from Tertiary. It is marked as CR in the IUCN lists dueto the risk of extinction in near future. A new distribution of the species was found inthe village of Gedikli, Adana-Kozan. Kadıncık population represents the first place inwhich the species was discovered and type samples were collected. In both Kadıncıkand Gedikli populations, habitus, root form, growth of the species, phenologicalobservations belonging to the species, climatic characteristics, geologic ground andsoil structure of the study sites, and biotic and abiotic factors effective on the speciesand associated woody taxa were investigated.The species is a multi-stemmed shrub and develops a tap root system. It growsfast at early years, however it is not tall. The sprouting ability from the stem andstump is quite high. Its light demand is high. It generally prefers shaded slopes. It canbe produced from the seed and cuttings. The seeds of the species can be collected inSeptember and October. Although the species grows well in deep soils, it is also ableto live in the cracks of karstic areas. It grows in slightly alkali soils and is found insandy loam and loamy soils. The most serious risk on the species is wildfire. It isfound with the typical maquis plants and other woody taxa in maquis vegetation. Thenatural distribution areas and genetic diversity of the species must be protected andconserved.Key Words : Flueggea anatolica, Kadıncık Shrub, Natural Distribution, BiologicalCharacteristics, Ecological CharacteristicsIII