Makine halısı üretim parametrelerinin halı performansına olan etkilerinin araştırılması
A research for evaluating effects of carpet production parameters on carpet performance
  1. Tez No: 182127
  2. Yazar: SÜMEYYA DALCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Halı dokuma, halının fiziksel özellikleri, performansı, hav, görünüm, dinamik yük, statik yük, kalınlık kaybı, Carpet weaving, physical of properties of carpet, pile, appearance, dynamicloading, static loading, thickness loss
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada halı üretim parametrelerinin halı performansına olan etkileriaraştırılmıştır. Çalışmada akrilik ve polipropilen ipliklerinden oluşan, iki farklı havsıklığı ve dört farklı hav yüksekliğine sahip toplam 16 farklı halı numunesi testedilmiştir. Halı numunelerine ilmek mukavemeti, görünüm korunması, boncuklanma,dinamik yük altında kalınlık kaybı, uzun ve kısa süreli statik yük altında kalınlık kaybıtestleri yapılarak halıların göstermiş olduğu davranışlar analiz edilmiştir. Yapılantestler neticesinde akrilik halı numunelerinin, polipropilen halı numunelerine göre dahayüksek ilmek çıkarma mukavemetine sahip oldukları ve görünüm korunmasının dahaiyi olduğu tespit edilmiştir. Seçilen bütün halı numunelerinin dayanımının çok iyiolduğu gözlemlenmiş ve tüylenme veya boncuklanma tespit edilmemiştir. Kısa ve uzunsüreli statik yük testi sonrasında polipropilen halı numunelerinin akrilik halınumunelerinden daha fazla inceldiği, fakat polipropilen halıların daha iyi yaylanmagöstermesinden dolayı ilk kalınlıklarına dönme oranının daha fazla olduğu görülmüştür.Halı performansının arttırılması için hav materyalinin cinsi, hav sıklığı ve havyüksekliğinin iyi tayin edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we had investigated effects of carpet production parameters on carpetperformance. Test carpet samples which have acrylic and polypropylene piles werechosen, because these two fibers are the most popular materials in carpet yarn industryin Turkey. We used 16 carpet samples which have two different pile density, fourdifferent pile heights. Experiments of tuft withdrawal strength, appearance, pilling,losses of thickness under dynamic loading, loss of thickness in short and long term understatic loading were done. These test results showed that acrylic carpet samples hadbetter tuft withdrawal strength than polypropylene carpet samples, and also acryliccarpet samples have satisfactory appearance. After short and long term static loading,polypropylene carpet samples became thinner than acrylic carpet samples, butpolypropylene recovered to their first thickness more quickly than acrylic carpetsamples, because of their good resilience ability. To improve carpet performance, it isrecommended to be careful about selecting pile material, determining pile density andpile thickness.