Ağır metallerin kil mineralleri tarafından tutulması ve bitkilerce alımı
The adsorption of heavy metals in soils of varying clay mineral composition and their uptake by cucumber
- Tez No: 182128
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KADİR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ağır metaller, smektit, illit, kaolinit, adsorpsiyon.II, Heavy metals, smectite, illite, kaolinite, adsorptionIII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada farklı kil minerali tiplerine sahip üç toprakta ve ağır metallerinadsorpsiyonu ve sera koşullarında ağır metallerin hıyar bitkisi (Cucumis sativus L. cu.Beith Alpha) tarafından alımı araştırıldı. Incelenen topraklar smektit, illit ve kaolinit kilmineralleri olup incelenen ağır metaller Cu, Zn, Cd, Ni ve Pb'dir.Toprak ve kil fraksiyonunun Cu ve Pb adsorpsiyonunun Freundlich Adsorpsiyonizotermine uygun olduğu görülmüş, bu uyguluk Cu ve Pb elementlerinin birden daha fazlabir molekül sıraları halinde kil minerallerinin tabakaları arasına girdiği şeklindedeğerlendirilmiştir. Zn, Cd ve Ni adsorpsiyonlarının Langmuir adsorpsiyon izotermineuygun olduğu görülmüş, bu durum Zn, Cd, ve Ni ağır metallerinin tek molekül sırasıhalinde kil minerallerinin tabakaları arasına girdiği şeklinde yorumlanmıştır.Smektit toprakların illitik ve kaolinitik topraklardan daha yüksek adsorpsiyonkapasitesine sahip olduğu görülmüş, bu smektitin yüzey alanının yüksek olduğu ileilişkilendirilmiştir. Kil minerolojisinin ağır metal adsorpsiyonunda pH'dan daha önemliolduğu görülmüştür. Yüzey alanının azalması ve pH'nın artması ile ağır metaladsorpsiyonunun azaldığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study compared heavy metal adsorption in three top soils with differing claymineral compositions and compared this with metal uptake in the edible vegetable,cucumber (Cucumis sativus L.), grown in a glasshouse experiment. The soils weredominated by smectite, illite, or kaolinite and Cu, Zn, Cd, Ni, and Pb adsorption wasinvestigated at a range of applied heavy metals concentrations.The Cu and Pb adsorption of soil and clay fraction were found suitable toFreundlich Adsorption Isotherm. This showed that clay minerals fixed more thanmonolayer Cu and Pb heavy metals in external and internal surfaces. The Zn, Cd, and Niadsorption of soil and clay fraction were found suitable to Langmuir Adsorption Isotherm.This showed that clay minerals fixed monolayer Zn, Cd, and Ni heavy metals in externaland internal surfaces.Adsorption was higher in the smectitic soil than in the illitic and kaolinitic soils, and thiswas associated with the higher specific surface area 1 of each mineral. Overall, claymineralogy was more important than pH in heavy metals adsorption.It was found in the study that the adsorption capacity was decrease with thedecreasing surface area. And the effect of heavy metal was decreasing wth the increasingpH.