Gaziantep Nurdağı Gedikli Köyü arazi toplulaştırması etkinliği
Effectiveness of the land consolidation on Gaziantep Nurdağı Gedikli Village
- Tez No: 182129
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KENAN UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi toplulaştırması, toplulaştırma etkinliği, toplulaştırmaoranı, sulama oranı.III, Land consolidation, consolidation activity, consolidation rate irrigationrate.IV
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışma, Gaziantep Nurdağı Gedikli Köyünde uygulanan arazitoplulaştırmasının etkinliğini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Toplulaştırmanın etkinliğini belirlemek amacıyla 3 ana gösterge seçilmiştir.Bunlar; su kullanım etkinliğinin belirlenmesi, tarımsal etkinliğin belirlenmesi ve sosyalve ekonomik etkinliğin belirlenmesidir. Bu göstergeler altında toplulaştırmanın sulamaetkinliğine, ulaşım etkinliğine, parsel şekline, büyüklüğüne ve sayısına etkisiaraştırılmıştır.Çalışmada toplulaştırma oranı ve sulama oranı göstergelerikullanılmıştır. Ayrıca toplulaştırmanın sosyal ve ekonomik yönden etkileri belirlenmeyeçalışılmıştır.Toplulaştırma ile dikdörtgen parsel sayısı %15.46'dan %51.02'ye yükselmiştir.Toplam parsel sayısında %52 azalma olmuştur. Toplulaştırma oranı %47 ve sulamaoranı %92.96 olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca bütün parseller yol ağına bağlanmıştır.Sosyal ve ekonomik yönden mevcut işletmelerin %80.6'sında yaşam koşularındaiyileşme ve %83.9'unda gelir artışı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effectiveness of land consolidation onGaziantep Nurdağı Gedikli Village.In the area where land consolidation applied, three main indicators were selectedto determine the activity of land consolidation. These were the determination of wateruse effectiveness, agricultural effectiveness, and social and economic effectiveness .These indicators were included the effect of irrigation of consolidation, road, land form,size, number and characteristic, rate of consolidation and irrigation. Also, sosio-economic progres was determined.With the land consolidation rectangle plot shape changed from 15.46% to 51.02%.Total plot number was decreased to 52%. The rate of consolidation and irrigation were47% and 92.96%, respectively. Also the entire plots connected to the road network. Interms of sosio-economic conditions, life conditions income level of farmers wereincreased by 80.6% and 83.9%, respectively.