Fabrika atıklarının neden olduğu boyar madde kirliliklerinin biyolojik adsorbent kullanılarak sulu ortamdan uzaklaştırılması
Removal from the aqueous solution of dyes causing factory effluents pollution by using biologic adsorbent by adsorption technique
- Tez No: 182135
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BİLAL ACEMİOĞLU, DOÇ.DR. METİN DIĞRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Night blue, Kristal viyole, Metilen mavisi, Aspergillus flavus, BiyosorpsiyonII, Night blue, Chrystal violet, Methylen blue, Aspergillus flavus, BiosorptionIII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada Aspergillus flavus; night blue, kristal viyole ve metilen mavisi'ninsulu çözeltiden adsorpsiyon tekniği ile uzaklatırılması için biyosorbent olarakkullanılmıştır. Biyosorpsiyon üzerine, temas süresi, çözelti konsantrasyonu, pH vesıcaklığın etkisi araştırılmıştır. Adsorplanan maksimum boyar madde miktarının 90.dakikada meydana geldiği görülmüştür. Ve bu nedenle 90. dakika biyosorpsiyon dengesiolarak kabul edilmiştir. Her üç boyar madde için artan konsantrasyonla adsorplanan boyarmadde miktarı artarken, artan sıcaklıkla azalma gözlenmiştir. Ayrıca kristal viyole vemetilen mavisi için artan pH ile biyosorpsiyon artarken, night blue için ise artan pH ileazalma gözlenmiştir.Termodinamik incelemeler neticesinde, her üç boya içinde biyosorpsiyon negatifGibbs enerjisine ve negatifentalpi değerine sahip iken, biyosorpsiyon entropisi pozitifolarak bulunmuştur. İzoterm incelemelerinin bir sonucu olarak ise Freundlich izotermmodeline en iyi uyum gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Aspergillus flavus has been used as biosorbent for the removal of nighblue, crystal violet and methylen blue from aqueous solution by adsorption technique. Contacttime, solution concentration, pH and temperature effect on biosorption has been investigated.It has been seen that the maximum amount of adsorbed dye take place for the ninth minute.And therefore, ninth minute has been accepted as biosorption aquilibrium. For each threedyes, while the amount of dyeadsorbed increases with increasing concentration, it has beenseen that it decrease with increasing temperature. Also, while biosorption increase withincreasing pH for methylen blue and crystal violet, it has been seen that biosorption decreasewith increasing pH for night blue.As the result of thermodinamic investigations, for each three dyes, while biosorptionhas negative Gibbs energy and negative enthalpy values, it has been found that entropy ispositive. As the result of isotherm investigations, it has been seen that biosorption isconsistent with well Freundlich isotherm model.