Değişik meyveler ve bu meyvelerden yapılan reçellerde NDF(nötral deterjan lif), ADF (asit deterjan lif) ve hemiselüloz içeriğinin belirlenmesi
NDF(neutrol detergent fiber), ADF (acid detergent fiber)and hemicellulose content of different fruits and their jams
  1. Tez No: 182136
  2. Yazar: FERYAL ERBİLİR ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZLEM ERDOĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyet lif, NDF, ADF, Hemiselüloz, Meyve, ReçelIII, Dietary Fibre, NDF, ADF, Hemicellulose, Fruit, JamV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada Kahramanmaraş semt pazarlarından alınan armut (Pyruscommunis), ayva (Cydonia oblonga), çilek (Fragaria vesca), elma (Malus sylvestris),incir (Ficus carica), karpuz (Citrullus lanatus), kavun (Cucumis melo), kiraz (Cerasusavium), şeftali (Persica vulgaris) ve üzüm (Vitis vinifera) meyveleri ve bu meyvelerdenyapılan reçellerin NDF, ADF ve hemiselüloz değerleri arasındaki farklarincelenmiştir.Ayrıca kayısı (Armeniaca vulgaris) ve vişne (Cerasus vulgaris) meyvelerinintaze, güneşte ve mikrodalga fırında kurutulmuş olarak reçelleri hazırlanmış vebunlarında NDF, ADF ve hemiselüloz farklarına da bakılmıştır.Analiz van-Soest metoduna göre, yenilebilir kuru ağırlık üzerinden yapılmış,ortalama değerler g/100g olarak verilmiştir. Meyveler arasında en yüksek NDF değeriIIÖZET Feryal ERBİLİR ÖZEL4.47 ile ayvada, en düşük NDF değeri ise 0.64 ile karpuzda; ADF değeri en yüksek2.93 ile incirde, en düşük 0.50 ile karpuzda; hemiselüloz değeri ise en yüksek 1.78 ile ayvada, en düşük 0.15 ile karpuzda tespit edilmiştir. Bu değerler arasında üzüm meyvesinin reçele işlenmesi sonrasında hemiselüloz değerinin düştüğü, armut meyveve reçelindeki hemiselüloz değeri arasında da istatistiki açıdan bir önem var olduğutespit edilmiştir.Vişne meyvesinin deneysel metotla hazırlanan farklı reçelleri arasında NDF,ADF ve hemiselüloz değeri en yüksek mikrodalga fırında kurutulmuş vişne reçelindesaptanırken, kayısı meyvesinin ise deneysel metotla hazırlanan farklı reçelleriarasında NDF, ADF ve hemiselüloz değeri en yüksek kayısı reçelinde saptanmıştır.Meyvenin reçele işlenmesi ve bu işleme metotlarının farklılığı diyet lif içeriğinideğiştirebildiği saptanmıştır. Meyvelerin reçele işlenmesi sonrasında NDF, ADF vehemiselüloz değerlerinin üzüm dışında yükseldiği gözlenmiştir. Bu yükseliş meyveninreçele dönüştürülmesi sırasında ilave edilen şeker ve sonuçta da meyvenin suiçeriğinin azalmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research; pear (Pyrus communis), quince (Cydonia oblonga), strawberry(Fragaria vesca), apple (Malus sylvestris), fig (Ficus carica), watermelon (Citrulluslanatus), melon (Cucumis melo), cherry (Cerasus avium), peach (Persica vulgaris),grape (Vitis vinifera), apricot (Armeniaca vulgaris) and sour cherry (Cerasus vulgaris)and their jams were analyzed for their NDF, ADF and hemicellulose values. The fruitswere purchased from Kahramanmaraş local city marketsIn addition, it was prepared apricot and sour cherry jams by drying of thesefruits by the conventional method (under sun) and microwave oven. The differencesbetween NDF, ADF and hemicellulose values were also analyzed.Analysis, according to the van-Soest method, was made of dried weight that canbe eaten and it was stated values approximately as g/100g. The highest and the lowestNDF value was found in quince (4.47) and in watermelon (0.64), the highest and theIVABSTRACT Feryal ERBİLİR ÖZELlowest ADF value was found in fig (2.93) and watermelon (0.50), respectively. Inquince hemicellulose content was high (1.78) and in watermelon (0.15) was low. Thevalue of hemicellulose of grape decreased after making jam. In addition, differencebetween hemicellulose content of pear and its jam was statistically important.NDF, ADF and hemicellulose content of sour cheery jam which was dried inmicrowave oven were high. The highest hemicellulose, NDF and ADF content wereseen in the different apricot jams which were prepared under experimental methods.The result of this study was indicated that; the process of making jam and thedifferences of these processes could be changed the content of dietary fiber. After fruitwas processed to jam, NDF, ADF and hemicellulose contents (except grape) wereincreased. This could be from the sugar which was added to fruit while beingprocessed to jam and decrease in fruit water content.