Çelik bir sistemin elastik ve plastik analiz sonuçlarının betonarme sistemle maliyet karşılaştırılması
A one of steel system's elastic and plastic analys results and concrete system cost comparison
  1. Tez No: 182146
  2. Yazar: İSMAİL ŞİRİKÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik Yapılar, Çelik Yapı Maliyeti, Plastik Analiz, Elastik Analiz, Steel construction, Cost of Steel Construction, Elastic Analysis, PlasticAnalysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Ülkemiz, deprem kuşağında yer almasına rağmen yapıların büyük çoğunluğu betonarmeolarak yapılmaktadır. Son dönemlerde çelik yapılara olan ilgi artsa da hala çelik yapılara olanönyargı ülkemizde devam etmektedir. Betonarme ve çelik arasındaki kıyaslamalar devametmekle beraber çelik yapıların maliyetinin azaltılabilmesi çabalar son derece azdır.Bu çalışmada mimari planı aynı olan betonarme ve çelik taşıyıcı sistemlerin maliyetbakımından kıyaslanması ve ayrıca çelik taşıyıcı sistemlerin elastik metotla ve plastik metotlatasarlanması halinde maliyet bakımından aralarında ne kadar bir fark oluşacağı konusuaraştırılmıştır. Betonarme taşıyıcı sistem analizi için STA4CAD programı, çelik taşıyıcısistem analizi için SAP2000 programı kullanılmıştır. Plastik analizde sistem önce Sap2000programında analiz yapıldıktan sonra elde edilen kesit kuvvetleri yazılan bilgisayarprogramına girilerek mafsal noktası bulundu. Elde edilen mafsal noktası Sap2000programında yerine konularak tekrar analiz yaptırıldı. Bu döngü sistem labil olana kadardevam ettirildi.
Özet (Çeviri)
Although our country is on earthquake zone, most of the residential structures are madeby concrete. Prejudice to steel construction still continues while the interest to steel structuresare growing. Price and time comparison of the steel and concrete structure are still made bycontractors but very limited works on the cost reduction on the steel structures are available.In this study, concrete steel structures with the same floor planes were analyzed and costof the structures were compared with each other. Steel structures were analyzed by using twomethods which are elastic and plastic design. Concrete structure was design analyzed bySTA4CAD whereas elastic design and analysis of steel structure was done by SAP2000. Aseparate computer program was written for plastic analysis to run with SAP2000. Member-end forces found by SAP2000 and then entered to the computer code to find the location ofplastic hinges. Model in SAP2000 was modified by entering the plastic hinges and then rerun.This cycle was continued until system became unstable. At the end of the analyses, costcomparison of three analyses were made with each other.