Al-Ni-Si alaşımlarının hızlı katılaştırma ile üretilmesi ve özelliklerinin incelenmesi
Production of Al-Ni-Si alloys by rapid solidification and investigation of their properties
- Tez No: 182145
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSA GÖĞEBAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Al-Ni-Si Amorf Alaşımları, Hızlı Katılaştırma, Kristal Yapı, DSC, XRD, Al-Ni-Si Amorphous Alloys, Rapid Solidification, Crystal Structure, DSC, XRD
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada amorf Al70Ni13Si17 alaşımları eriyik döndürme tekniği ile hızlıkatılaştırıldı. Hızlı katılaştırılan Al70Ni13Si17 alaşımında amorf ve nanokristal fazlarıntermal ve yapısal özellikleri DSC (Diferansiyel Taramalı Kalorimetre) ve XRD (X-ışını Kırınımı) ile analiz edildi. DSC ile sürekli ısıtma esnasında üç ekzotermikkristallenme piki gözlendi. Aktivasyon enerjileri üç kristallenme piki için Kissengerve Ozawa metotları kullanılarak hesaplandı. Birinci kristallenme pik sıcaklığından 5-15 K daha düşük sıcaklıklarda, sabit sıcaklıkta ısıtma esnasında Al70Ni13Si17alaşımının DSC çalışması, Al3Ni intermetalik fazın oluşması sırasında belli bir pikgösterdi. Kristalleşme kinetiği Johnson-Mehl-Avrami (JMA) analizi kullanılarakbelirlendi ve Avrami grafiği elde edildi. Bu grafiklerden Avrami sabiti (n) â¼2.4-2.8bulunuldu. Hızlı katılaştırılan şeritlerin XRD spektrumları bir amorf yapıya uygunaçık bir pik içerdi. Hızlı katılaştırma ile üretilen şeritlere döner disk hızının etkisinianlamak için deney farklı dönme hızlarında tekrarlandı. Bu çalışma hızlıkatılaştırılan Al70Ni13Si17 amorf alaşımının termal ve yapısal özelliklerini anlatır.
Özet (Çeviri)
In this study amorphous Al70Ni13Si17 alloys were rapidly solidified by melt-spinning technique. Thermal and structural properties of the amorphous andnanocrystalline phases in rapidly solidified Al70Ni13Si17 alloy were investigated by acombination of differential scanning calorimetry (DSC) and X-ray diffractometry(XRD). During continuous heating by DSC, three exothermic crystallization peakswere observed. Activation energies for the three crystallization peaks were calculatedby the Kissinger and Ozawa methods. DSC study of Al70Ni13Si17 alloy duringisothermal annealing at the temperatures about 5-15 K lower than the firstcrystallization peak showed a clear incubation period during the formation of Al3Niintermetallic phase. The kinetic of crystallization were determined by using Johnson-Mehl-Avrami (JMA) analysis and corresponding Avrami plots were obtained. Fromthese plots an Avrami exponent (n) â¼2.4-2.8 was obtained. The XRD spectrum ofrapidly solidified ribbons consisted of a broad peak corresponding to an amorphousstructure. In order to understand the effect of rotating disc speed on rapidlysolidified ribbons the experiment was repeated for different rotating speed. Thisstudy describes the thermal and structural properties of rapidly solidified Al70Ni13Si17amorphous alloy.