Bitkisel kökenli bazı uçucu yağların kırma un biti, Tribolium confusum duval, (Col.: Tenebrionidae)'un tüm gelişme dönemlerine karşı fumigant etkisi
Fumigant toxicity of some plant derived essential oils against all life stages of confused flour beetle, Tribolium confusum duval, (Col.: Tenebrionidae)
  1. Tez No: 182147
  2. Yazar: AYŞEGÜL KARCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ ARDA IŞIKBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Ziraat, Zooloji, Botany, Agriculture, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu yağ, Fumigant toksisite, Tribolium confusum, Essential oil, Fumigant toxicity, Tribolium confusum
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışma 32 farklı bitkiden elde edilen uçucu yağların Tribolium confusumduVal.'un tüm gelişme dönemlerine karşı fumigant etkisini belirlemek için yapılmıştır.Test edilen uçucu yağlar, farklı uygulama sürelerinde ve dozlarında, böceğindönemlerine göre farklı fumigant toksisite göstermiştir. 100 μL/L sabit dozda, 72 saatmaruz bırakma süresi sonunda, T. confusum yumurtalarına karşı kekik, yeşil nane, huşağacı, rezene, anason, beyaz kekik, tarçın, soğan, sarımsak ve kişniş otu uçucu yağları%54.7-%100 arasında; larvalara karşı sarımsak ve soğan uçucu yağları %53.5-%83.3arasında; pupalara karşı sirken, yeşil nane, limon, sarımsak, soğan, ve defne uçucuyağları %63.9-%100 arasında; erginlere karşı çam, limon, hindistan cevizi ağacı,biberiye, sarımsak, soğan ve okaliptus uçucu yağları %75.1-%100 arasında ölüme nedenolarak yüksek fumigant toksisite göstermiştir. Test edilen uçucu yağlar içerisindensadece sarımsak ve soğan uçucu yağı T. confusum'un tüm gelişme dönemlerine karşıyüksek fumigant toksisite göstermiştir. Böceğin gelişme dönemleri içerisinde uçucuyağlara karşı 1.1-105.8 saat arasında değişen LT90 değerleriyle en hassas dönemyumurta dönemi olmuştur. Test edilen uçucu yağlara karşı T. confusum'un gelişmedönemlerinin hassasiyet sıralaması yumurta>ergin>pupa>larva şeklinde olmuştur. Buçalışmada elde edilen toksisite değerleri; özellikle sarımsak ve soğan uçucu yağınındepolanmış ürün zararlılarına karşı ileride alternatif bir biyo-fumigant olarakkullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine fumigant toxicity of some essential oilsderived 32 different plants against all life stages of Tribolium confusum duVal. Atdifferent exposure times and dosages all tested essential oils had different fumiganttoxicity against life stages of the test insect species. At a dose of 100 μL/L and 72 hexposure time mortality ranging from 54.7%-100% by thyme, spearmint, birch, fennel,aniseed, oregano, cinnamon, onion, garlic and coriander essential oils; larval mortalityranging from 53.5%-%83.3 by garlic and onion essential oils; pupal mortality rangingfrom 63.9%-100% by wormseed, spearmint, lemon, garlic, onion and laurel essential oilsand adult mortality ranging from 75.1%-100% by pine, lemon, nutmeg, rosemary,garlic, onion and eucalyptus essential oils showed high fumigant toxicity. Among theessential oils tested, only garlic and onion had fumigant toxicity against all life stages ofT. confusum. Eggs were found to be most susceptible stage by LT90 value ranging from1.1-105.8 hour against essential oils. The order of susceptibility of stages wereegg>adult>pupa>larva, respectively. Toxicity tests indicate that garlic and onionessential oils can be used as a possible alternative bio-fumigant in controlling storedproduct insects.