Yatırımların modernizasyonunda kullanılan karar verme teknikleri ve bir işletme örneğine uygulanması
Decision techniques for modernization of investments and an application for a company
- Tez No: 182184
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİM IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Giyim Endüstrisi, Industrial and Industrial Engineering, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Annual Equivalent Expense, decision techniques, Internal Rate of Return, Modernization, Net Present Value
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Günümüz pazar koşulları, firmaların sadece büyümek için değil devamlılığı sağlamak içinde yatırım yapmalarını gerektirmektedir. Firmaların yatırım yapma aşamasında karşılaştıkları enbüyük güçlük, yatırımın yapılacağı konu ve makine seçimi olmaktadır. Bu tez çalışmasınınyapıldığı tekstil sektöründe makinelerdeki çeşitlilik ve bunların üretim ve genel maliyetlerüzerindeki etkileri, bu seçimi daha da karmaşık hale getirmektedir.Teknolojik gelişmelerden dolayı yatırımların modernizasyonu kaçınılmaz hale gelmiştir.Modernizasyon yatırımlarına karar verirken, yatırımcılar ya da yöneticiler tarafından, en iyi yatırımalternatifini seçmek için bazı karar verme teknikleri kullanılmaktadır. Yatırımlarınmodernizasyonuna karar vermede yaygın olarak kullanılan yöntemler; Yıllık Eşdeğer GiderlerYöntemi, Net Şimdiki Değer Yöntemi ve ç Kâr Oranı Yöntemi olarak bilinen yöntemlerdir.Bu tez çalışmasında, konfeksiyon sektöründe üretim yapan bir firmada gerçekleştirilenmodernizasyon yatırımı incelenmiş olup mevcut tesis üzerinde yukarıda belirtilen yöntemler ileyapılan incelemeler sonucunda, üretimi yapılması planlanan yeni üretim için mevcut tesisin yeterliolmadığı kararlaştırılmış ve üretimin yeni makinelerle yapılması önerilmiştir.Anahtar Kelimeler : ç Kâr Oranı, Karar Verme Teknikleri, Modernizasyon, Net Şimdiki Değer,Yıllık Eşdeğer Giderler
Özet (Çeviri)
In today?s business, the companies make investments not only for expansion but also formaintaining their continuity. The selection of the process and the machinery related to this purposeis the main difficulty that the companies face in their investment decisions. In this thesis, thediversity of the textile machinery, their influence on production and the general costs makethis selection even more complex.Modernization of investment has become unavoidable due to the technologicaldevelopments. While deciding the modernization investments, some decision techniques are usedfor choosing the best alternative investment by investor or manager. The most useful techniques formodernization of invenstments are Annual Equivalent Expense Method, Net Present Value Methodand Internal Rate of Return Method.In this thesis, a modernization investment that realized at a clothing industry company isobserved and at the end of this observation with the methods in concern, it is determined that thepresent machines are not sufficient, therefore it is suggested that the investor should buy newmachine for the new production.