Türkiyede gümrük idarelerinin modernizasyonunun kaçakçılık ile mücadeleye etkileri (1932-2020)
The effects of modernization of customs administrations in Türkiye on the fight against smuggling (1932-2020)
- Tez No: 983816
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHRİ SOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gümrükler, Customs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Tarihi Bilim Dalı
Özet
Küreselleşen dünyada ülkelerin birbiri ile etkileşimleri genel olarak ekonomik, siyasi ve sosyal v.b. alanlarda olmaktadır. Gümrükler ülkelerin hem sınır güvenliği hem ülke ekonomisine etki eden önemli bir kurum olmuştur. Önemli bir kurumun etkinliğinin artırılması için dönemin şartlarına ve devletin gücü nispetinde modernizasyonu kaçınılmaz olmuştur. Ülkeler için ortak problem olarak kaçakçılıkla mücadele öncelikli konular arasında gelmektedir. Kaçakçılıkla mücadelede sağlam zemin kurularak işbirliği gerçekleştiren ülkeler başta ekonomik ve güvenlik alanında ortaya çıkacak zararları kaçakçılık faaliyetlerini azaltmayı hedeflemektedir. İşbirliğinin yıllara göre istatistiksel verilerle incelenmesi sonucu oluşacak ekonomik kaybın boyutunu dolayısıyla uluslararası ve kurumsal düzeyde işbirliğinin önemini ortaya koymaktadır. Bu nedenle başta ülkelerarası ve kurumlar arası kaçakçılıkla mücadele yöntemlerin geliştirilmesi gerekliliğini açıkça ortaya koymaktadır. Kaçakçılıkla mücadelede yapılan araştırmaların süratle arttığını göstermektedir. Kaçakçılıkla mücadelede kullanılan teknoloji, ARGE ve işbirliğine dair yatırımlar yıllara göre artmaktadır. Diğer taraftan, küreselleşme ve teknolojik gelişmelere paralel olarak kaçakçılık faaliyetlerinin niteliği ve sayısı da artmaktadır. Kaçakçılık faaliyetlerinin arttığı ülkelerde başta ekonomi olmak üzere birçok alanda dengeler değişmektedir. Özellikle uyuşturucu kaçakçılığı ile toplumun sağlığı büyük tehlike altına girmektedir. Kamu idareleri, kamu sağlığı ve güvenliğini korumak amacıyla uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelede sert yaptırımlar ve tedbirleri almaktadır. Öte yandan ticari eşyalara ilişkin kontrollerin yetersiz olması durumunda yükümlülüklerini yerine getiren işletmelerin rekabet gücü zayıflamakta ve ülke ekonomisi dâhil bir çok mekanizmanın sağlıklı işlemesini engellemektedir. Bu durum sosyal refah düzenini olumsuz etkilemektedir. Bu bağlamda gümrük noktalarında kaçakçılıkla mücadelede gümrük idarelerinin yetkinliğinin ve etkinliğinin arttırılmasının önemli unsurlar olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda modernizasyon çalışmaları kaçınılmaz bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada 1932-2020 yılları arasında kaçakçılık alanında mevzuat, politikalar, mücadele yöntemleri ve mücadele faaliyetlerine dâhil olan başlıca ulusal ve uluslararası kurum veya kuruluşlar incelenmiştir. Kaçakçılık olgusunu oluşturan unsurlar, hedef kitle, coğrafi bölge ve tüketim güzergâhları ve kaçakçılık faaliyetlerinde izlenen yollar ele alınmış ayrıca gümrüklerde görev yapan birimlerin gerçekleştirdiği yakalama örneklerine yer verilmektedir. 1932-2020 dönemine ilişkin veriler değerlendirilerek, gümrük idarelerinin modernizasyonu ile kaçakçılıkla mücadele arasındaki ilişki Türkiye özelinde kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In a globalizing world, countries generally interact in economic, political, and social areas. Customs has become a crucial institution affecting both border security and the national economy. Modernization, in line with the prevailing conditions and the state's power, is essential to increase the effectiveness of this important institution. Combating smuggling, a common problem for countries, is among the top priorities. Countries that cooperate by establishing a solid foundation in the fight against smuggling aim to reduce the potential economic and security losses caused by smuggling activities. An analysis of cooperation based on statistical data over the years reveals the magnitude of the potential economic losses and the importance of cooperation at the international and institutional levels. Therefore, it clearly demonstrates the need to develop methods for combating smuggling, particularly between countries and institutions. Research on the fight against smuggling is rapidly increasing. Investments in technology, R&D, and collaboration used in the fight against smuggling have been increasing over the years. Conversely, the nature and number of smuggling activities are also increasing in parallel with globalization and technological advancements. In countries where smuggling activities are increasing, balances are shifting in many areas, particularly the economy. Drug smuggling, in particular, poses a significant threat to public health. Public authorities implement harsh sanctions and measures to combat drug smuggling to protect public health and safety. Furthermore, inadequate controls on commercial goods weaken the competitiveness of businesses that fulfill their obligations and hinder the smooth functioning of numerous mechanisms, including the national economy. This negatively impacts social welfare. In this context, increasing the competence and effectiveness of customs administrations is crucial in combating smuggling at customs points. In this regard, modernization efforts are an inevitable necessity. This study examines the legislation, policies, combat methods, and major national and international institutions or organizations involved in smuggling activities between 1932 and 2020. The elements that constitute the smuggling phenomenon, the target audience, geographic region, consumption routes, and the routes followed in smuggling activities are discussed, and examples of seizures made by customs units are included. By evaluating the data for the period 1932-2020, the relationship between the modernization of customs administrations and the fight against smuggling was analyzed comprehensively in Türkiye.