Veri ambarı ve OLAP teknolojilerinden yararlanılarak karar destek amaçlı raporlama aracı gerçekleştirimi
Implementation of a report tool for decision support system with data warehouse and OLAP technologies
  1. Tez No: 182210
  2. Yazar: SELDA DÜZGÜNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN YAZICI, PROF.DR. ÜNAL YARIMAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Veri ambarı, OLAP, Ç A, Karar Destek Sistemi, Data warehouse, OLAP, Decision Support System
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüzde veri ambarı ve OLAP(Ç A : Çevrimiçi Analitik şleme) teknolojilerininkullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Günlük işlerin takip edilmesi amacıylahazırlanmış otomasyon yazılımları az seviyede raporlama içeren ve yüksekseviyeli hareket işleme amaçlı tasarlanmış işletimsel sistemlerdir (Ç H : ÇevrimiçiHareket şleme). Veri ambarı uygulamaları, analiz ve raporlama amaçlıtasarlanmış ve analitik işlemleri destekleyen sistemlerdir. şletimsel sistemlerleüretilmiş verilerin veri ambarı ortamında varsa mevcut hatalarından ayıklanarak vegerekli veri dönüştürmeleri yapılarak özet bilgilerin saklanması sağlanır.Toparlanmış özet veriler üzerinde Ç A teknolojisi kapsamında tanımlanan küp veriyapıları ile karar destek bağlamında sonuç üretebilecek sorgular hazırlanır. Buyaklaşımların kullanılması gelecek için alınacak kararların belirlenmesinde büyükönem taşımaktadır.Tez kapsamında, karar destek amaçlı raporların üretilebilmesini sağlayacak kolaykullanımlı bir raporlama aracı tasarlanmıştır. Sistemde bulunan işletimsel verilerveri ambarı yapısında tekrar organize edilmiş ve veri küpleri tanımlanarakistatistiksel raporların hazırlanmasına çalışılmıştır. Karar destek kapsamındaraporlama aracı geliştirilerek, mevcut teknolojilere hakim olmayan sonkullanıcıların rahatlıkla kullanabileceği, hızlı sorgulama yapabilen, karar alımınayardımcı bir uygulama olanaklı kılınmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, using of data warehouse and OLAP technologies become widespread.Operational softwares which are designed for daily operations include low levelreporting and high level transactions. Those systems are transactional and calledas OLTP systems. Data warehouse applications are designed for analyze andreporting and support analytical operations. Data which is produced from theoperational systems is extracting, transforming and loading into the datawarehouse environment. The aggregated values of the data are mainly stored inthe data warehouse. By defining multidimensional views named `cube? from theaggregated data by using OLAP technologies, queries are processed for decisionsupport. Using these approaches carries great importance to find decisions for thefuture.In my thesis, a user friendly report generation tool for decision support is designed.The transactional data into the database is reorganized and after transformations itis loaded into the data warehouse environment. Statistical reports are generatedby using multidimensional data cubes. Including decision support, a reporting toolis developed. So that, users who don?t know existing technologies can use the tooleasily. And the reporting tool also reduces query result time by using OLAPtechnologies. An application which supports decision support is developed in mythesis.