Büyük alışveriş merkezleri için veri madenciliği uygulamaları
Data mining applications for big shopping centres
- Tez No: 182224
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM ZOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, İstatistik, Science and Technology, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Veritabanlarında Bilgi Keşfi, Veri Madenciliği, Apriori Algoritması, Birliktelik Kuralları, Pazar Sepeti Çözümlemesi, İstatistik, Knowledge Discovery in Databases, Data Mining, Apriori Algorithm, Association Rules, Market Basket Analysis, Statistics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Veri madenciliğinde en sık kullanılan yöntemlerden bir tanesi olan birliktelik kuralları,veri madenciliğinin özel uygulama alanlarından bir tanesidir. Birliktelik kuralları aynıişlem içinde çoğunlukla beraber görülen nesneleri içeren kurallardır. Birliktelik kurallarıkullanılarak pazar sepeti çözümlemesi yapılabilmektedir. Pazar sepetiçözümlemesinde, nesneler müşteriler tarafından satın alınan ürünlerdir ve bir işlem(kayıt) ise birçok nesneyi içinde bulunduran tek bir satın almadır.Uygulama bölümünde, gerçek veriler kullanarak Birliktelik Kuralları yöntemi ile PazarSepeti Çözümlemesi uygulaması yapılmış ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.Çalışmanın amacı; Veritabanlarında Bilgi Keşfi, Veri Madenciliği ve BirliktelikKuralları'nı ayrıntılı olarak incelemek, veri madenciliğinde istatistiksel çözümlemeyeağırlık vererek bir pazar sepeti çözümlemesi uygulaması gerçekleştirip sonuçlarıdeğerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
In data mining, association rules are one of the most frequently used methods whichare the special application areas of the data mining. Association rules are the rulesthat include which items commonly occur together in the same transactions. Marketbasket analysis is performed by using association rules. In case of market basketanalysis, the items are the product which are purchased by consumers and atransaction is a single purchase that may include multiple items.In the application, by using real-life data, market basket analysis application hasperformed by association rules and the results have been discussed.The aim of the study is to analyze knowledge discovery in databases, data miningand association rules, to carry out a market basket analysis by emphasizing onstatistical analysis and to evaluate the results of the application.