Fethiye Körfezi'ndeki Opisthobranchia (Mollusca, Gastropoda) türlerinin belirlenmesi ve dağılımlarının incelenmesi
Determination of the Opisthobranchia (Mollusca, Gastropoda) species in the Gulf of Fethiye and evaluation of their distribution
- Tez No: 182253
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ DEMİRSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Zooloji, Aquatic Products, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Opisthobranchia, Cephalaspidea, Sacoglossa, Anaspidea, Notaspidea, Nudibranchia, Doğu Akdeniz, Fethiye Körfezi, Opisthobranchia, Cephalaspidea, Sacoglossa, Anaspidea, Notaspidea, Nudibranchia, Eastern Mediterranean, Gulf of Fethiye
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışma ile Akdeniz'de çok sayıda familya ve cins ile temsil edilenOpisthobranchia (Mollusca-Gastropoda) altsınıfına ait türlerin Türkiye denizlerininbir kısmında belirlenmesi ve dağılımının araştırılması amaçlanmıştır. FethiyeKörfezi'nde bulunan Opisthobranchia türleri yaklaşık iki yıl süren örneklemeçalışmaları ile belirlenmeye çalışılmıştır. Fethiye Körfezi'nin yanısıra, GeliboluYarımadası, Bodrum, Kaş ve Adrasan gibi bölgelerde de örnekleme çalışmalarıyapılarak Türkiye kıyılarının Opisthobranchia çeşitliliği konusunda genel bir bilgiedinilmesi amaçlanmıştır. Bulunan türlerin tespiti için hazırlanan taksonomik tayinanahtarları kullanılarak, incelenen alanlarda Cephalaspidea, Sacoglossa,Anaspidea, Notaspidea ve Nudibranchia takımlarına ait olmak üzere toplam 30 türkaydedilmiştir: Acteon tornatilis, Cylichna cylindracea, Pyrunculus hoernesii,Philine aperta, Elysia timida, Thuridilla hopei, Aplysia parvula, Tylodina perversa,Umbraculum mediterraneum, Pleurobranchus testudinarius, Trapania lineata,Trapania maculata, Diaphorodoris papillata, Diaphorodoris luteocincta, Limaciaclavigera, Discodoris atromaculata, Chromodoris purpurea, Chromodoriselegantula, Hypselodoris picta, Hypselodoris orsinii, Phyllidia flava, Janoluscristatus, Flabellina affinis, Flabellina ischitana, Flabellina babai, Flabellina pedata,Cratena peregrina, Caloria elegans, Dondice banyulensis ve Facelina rubrovittata.Kaydedilen türler içersisinde en yaygın olan ve çok sayıda bulunanlar F. affinis, F.ishitana, D. atromaculata ve C. peregrina olmuştur.
Özet (Çeviri)
Opisthobranchia (Mollusca-Gastropoda) species are represented by many familiesand genera in the Mediterranean Sea and with this study it was aimed todetermine the species found at some parts of Turkey?s Mediterranean coast.Opisthobranch species of Gulf of Fethiye were identified with an approximately twoyears of sampling study. Beside Gulf of Fethiye, Gelibolu Peninsula, Bodrum, Kaşand Adrasan regions are also sampled in order to obtain a general view on theOpisthobranch diversity of Turkey. By using the taxonomic keys prepared for theidentification, a total of 30 species of Cephalaspidea, Sacoglossa, Anaspidea,Notaspidea, and Nudibranchia orders are recorded: Acteon tornatilis, Cylichnacylindracea, Pyrunculus hoernesii, Philine aperta, Elysia timida, Thuridilla hopei,Aplysia parvula, Tylodina perversa, Umbraculum mediterraneum, Pleurobranchustestudinarius, Trapania lineata, Trapania maculata, Diaphorodoris papillata,Diaphorodoris luteocincta, Limacia clavigera, Discodoris atromaculata,Chromodoris purpurea, Chromodoris elegantula, Hypselodoris picta, Hypselodorisorsinii, Phyllidia flava, Janolus cristatus, Flabellina affinis, Flabellina ischitana,Flabellina babai, Flabellina pedata, Cratena peregrina, Caloria elegans, Dondicebanyulensis and Facelina rubrovittata. The most abundant and common species inthis study were, F. affinis, F. ishitana, D. atromaculata and C. peregrina.