Pilot model elmas telli kesme makinesinde bazı makine parametrelerinin incelenmesi
Investigation of some machine parameters with diamond wire cutting machine pilot model
- Tez No: 182265
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YILMAZ ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Model Diamond Wire Cutting Machine, Frame rotate, Cutting Speed, Sensors, Wearing, Optimization
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Elmas tel kesme makinesi, günümüzde rijit olmayan kesici ekipmanı sayesindefarklı koşullara kolaylıkla uyum sağlayabilmektedir. Mermer ocak işletmeciliğindekullanılan alternatifleri ile arasındaki farkı kapatılmayacak kadar açsa daaşınmadan dolayı oluşan boncuk maliyetinin toplam üretim maliyetinin önemli birbölümünü oluşturması sistemde aşılması gereken bir sorundur. Bununla birliktediğer bir sorun; makinenin kesim performansını etkileyen birçok harici ve dahiliparametrelerin bulunmasıdır.Elmas tel kesme makinesinin bu problemleri aşarak gelişiminde bir üst basamağaçıkması, temelde Özçelik (1999) tarafından oluşturulan elmas tel kesmeyönteminde kesim performansını etkileyen parametrelerin incelenmesi ile mümkünolacaktır. Bu amaçla 2004 yılında oluşturulan ?Model Elmas Tel Kesme Makinesi?üzerinde farklı noktalara yerleştirilmiş algılayıcılar tarafından kesimi etkileyenparametreleri incelenmeye imkan sağlamıştır. Oluşturulduğu günden bugünekadar yurdun çeşitli bölgelerinden getirilen mermer bloklar (Kaman İncisi, AfyonGri, Muğla beyaz ve Ermaş Moloz) üzerinde yapılan laboratuvar çalışmalarıışığında makinenin hangi parametrelerden nasıl etkilendiği aşınma temel alınarakincelenmiştir. Bu sayede uygun kesim koşullarının belirlenmesine çalışılmıştır. Buamaçla farklı kasnak devri ve amparaj değerlerinde meydana gelen makinedekititreşimlerin elmas tel kesmede kesim performansına (boncuk aşınması ve kesmehızı) etkisi incelenmiş ve birim boncuk aşınması ve kesim hızının dengelendiğinokta optimum çalışma noktası olarak değerlendirilmiştir.Anahtar Kelimeler; Model elmas tel kesme makinesi, Kasnak devri, Kesim hızı,Algılayıcılar, Aşınma, OptimizasyonDanışman: Doç.Dr. Yılmaz Özçelik, Hacettepe Üniversitesi, Maden MühendisliğiBölümü, Maden Mühendisliği Anabilim Dalıi
Özet (Çeviri)
At recent days diamond wire saw can be easily adapted to different conditionsthanks to its cutting equipment that is not rigid. Although it has more advantagesover alternative machines used in quarry, most of total production expenses insystem consists of diamond bead expenses because of wearing. Moreover, manyexternal and internal parameters affecting the cutting performance of the machinecause some problems.Diamond wire cutting machine will over come these problems and reach to nextstep in its development by investigating effective parameters in cutting withdiamond wire cutting machine proposed by Özçelik (1999), the diamond wirecutting machine will overcome these problems and reach to next step in itsdevelopment. The model diamond wire cutting machine improved in 2004 withsome sensors its different points of the machine gave us an opportunity toinvestigate these effective parameters. Since the machine was investigated,different marble blocks were ordered from different regions of country ( KamanPearl, Afyon Grey, Muğla White, Ermaş Unshaped blocks) and laboratoryexperiments were performed on the basis of diamond bead wearing to investigateeffective parameters so it was aimed that determination of optimum workingconditions. Becouse of this aim machine vibrations effecting the cuttingperformence (bead wearing and cutting speed) at different pulley frame rotationand amperage value had been investigated and evaluated from the point of viewoptimum working point being the balancing point of bead wearing and cuttingspeed.