Selüloz biyodegradasyon veriminin genetik modifiye rumen bakterileri kullanılarak arttırılması
Improving of cellulose biodegradation efficiency by using genetically modified rumen bacteria
- Tez No: 182271
- Danışmanlar: DR. SEMA YAMAN, PROF.DR. TÜLİN KUTSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Selüloz yıkımı, rumen, laktik asit bakterileri, genetik, Cellulose degradation, rumen, lactic acid bacteria, genetic
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Büyükbaş hayvanlar, rumen denilen ve içerisinde değişik mikroorganizmaları barındıranbir sindirim organına sahiptirler. Rumenli hayvanlar ruminant olarak bilinirler veiçerisindeki mikroorganizmaların en önemli görevi ruminantların ana besin maddesi olanselülozu parçalamaktır.Bu çalışmada, geviş getirenler olarak bilinen ruminantların rumeninde bulunanbakterilerden olan ve selüloz parçalama özelliği olmayan Lactobacillus plantarum' aselülaz enzimlerinden olan β-(1,3-1,4)- glukanaz enzimini kodlayan geni taşıyan plazmitaktarılarak, bu bakteriye selülolitik özellik kazandırılmaya çalışılmıştır.Bu amaca uygun olarak önce β-(1,3-1,4)- glukanaz enzimini kodlayan geni taşıyanpTRWL1R E. coli'den izole edilerek L. plantarum `a aktarılmıştır. Transformasyonungerçekleştiği, plazmit üzerinde eritromisine direnç sağlayan bir gen olması nedeniyleöncelikle eritromisinli besi ortamlarında test edilmiştir.Araştırmanın ikinci aşamasında hem doğal hem de transforme L. plantarum `dan izoleedilen plazmitler agaroz jel elektroforez işlemine tabi tutulmuş ve 7 Kb büyüklüğünde,pTRWL1R plazmitinin büyüklüğüne eşdeğer bantlar gözlenmiştir.Çalışmanın son bölümünde, transforme L. plantarum bakterisinin β-(1,3-1,4)- glukanazenzimini üretme yeteneği Kongo kırmızısı testi ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cattle have a digestion organ called rumen sheltering many different kinds ofmicroorganisms in it. The animals with rumen are known as ruminants and the major roleof microorganisms in the rumen is to digest of cellulose which is the main energyresource of ruminants.In this study, possibility to gain of cellulose degradation capability of Lactobacillusplantarum, which is one of the rumen bacteria and essentially has no cellulosedegradation ability, by transferring a plasmid carrying a gene encoding β-(1,3-1,4)-glucanase enzyme on has been searched.Corresponding to this aim, firstly, pTRWL1R plasmid, carrying a gene encoding β-(1,3-1,4)- glucanase enzyme, has been isolated from E.coli and transferred intoLactobacillus plantarum. Since the plazmit also carries an eritromycin resistance gene,the obtained transformants has been tested on nutrient environments with eritromycin inorder to check out whether transformation has realized.Then, the plasmids isolated from both native and transformed L. plantarum have beenput on agarose gel electrophoresis and the band of 7 Kb which is identical to pTRWL1Rhas been observed.In the last part of study, the β-(1,3-1,4)- glucanase producing ability of L. plantarum hasbeen shown by Conge red test.